IJsVak-wedstrijden op Bakkersvak

Huupkens Gouden ijsspatel

De IJsVak-wedstrijden vinden op 1, 2 en 3 maart tijdens de IJs-Vak op Bakkersvak in de Evenementenhal Gorinchem. De organisatie heeft de dagindeling al bekend gemaakt.

Op de eerste beursdag laat het Gilde van SVH Meesterijsbereiders zijn vakmanschap zien én proeven. Eerst dagen de meesters elkaar uit in een onderlinge wedstrijd. Iedere Meesterijsbereider neemt een eigen, speciaal voor dit event gemaakte, ijssoort mee naar de beurs. De ijsbakken worden anoniem geplaatst in een ijsvitrine. Bezoekers mogen die dag proeven én beoordelen. Aan het eind van de dag wordt de lekkerste Meesterlijke ijssmaak bekendgemaakt.

’s Middags gaan de Meesterijsbereiders live op het podium de strijd aan met elkaar, met elk een student aan hun zijde. Ze gaan aan de slag met de inhoud van een mystery box, waarvan ze een sorbet- of roomijsje moeten maken. Welke meesters we gaan zien, blijft nog even geheim. “Het idee is heel goed ontvangen”, laat Gildevoorzitter Theo Clevers weten. “Ons doel is de studenten, afkomstig van de cursus IJsbereider, te prikkelen om óók voor de meestertitel te gaan.” Tot slot willen de meesters net als afgelopen jaar het IJsontbijt organiseren.

Dag 2: Gouden IJsspatel na voorronde

De organisatie hoopt voor de wedstrijd om het lekkerste ijsje op minstens zoveel inzendingen als in 2019. Toen werden er maar liefst 70 koffie-ijsjes gejureerd. Deze keer vindt er eerst een voorselectie plaats. Op 27 en 28 januari mogen alle deelnemers aan de Gouden IJsspatel hun kersenijs op waterbasis inleveren. De locatie wordt waarschijnlijk de Evenementenhal Gorinchem. Na deze voorronde blijven 24 genomineerden over, die op de beursmaandag hun kersenijs nog eens live mogen bereiden op maandag 2 maart. De winnaar van de Gouden IJsspatel diezelfde dag rond 17:00 uur bekendgemaakt.

Dag 3: Gouden IJscreatie

Na een jaartje overslaan, is de Gouden IJscreatie in 2020 weer terug. Voor deze live wedstrijd om de mooiste coupe/creatie geldt dit jaar een maximum van 24 deelnemers. Het is dus goed mogelijk dat je niet aan beide wedstrijden kunt meedoen. “Mede daarom veranderen we de opzet van IJssalon van het Jaar”, geeft de voorzitter een tipje van de sluier. De IJssalon van het Jaar wordt - anders dan voorgaande jaren - medio juni bekendgemaakt. “Wie daarvoor genomineerd wordt, begint weer op nul. De punten van de vakwedstrijden tellen dan niet meer mee. Maar om een nominatie te verdienen, moet je eerst wel presteren.”

Meer informatie over de IJsVak-wedstrijden, waaronder een inhoudelijke briefing en locatie van de voorronde Gouden IJsspatel, is te vinden op www.ijscentrum.nl. Houd ook de Facebookpagina in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Lees ook
Ambachtelijk IJscentrum: "Neem de regels serieus en denk na over sluiting"

Ambachtelijk IJscentrum: "Neem de regels serieus en denk na over sluiting"

Eerder gaf de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum het advies om ijssalons alléén open te houden voor afhaal en/of bezorging, als zij zich volledig kunnen houden aan de richtlijnen van het RIVM. Dit advies blijft maar: “Neem de regels serieus en geef in geen enkele situatie je eigen interpretatie aan de huidige richtlijnen. Gezien de kritieke situatie...

Organisatie IJssalon van het Jaar past nominatieronde aan

Organisatie IJssalon van het Jaar past nominatieronde aan

Tussen 15 maart en eind mei zou voor de zes genomineerde ijssalons voor de titel IJssalon van het Jaar een spannende tijd aanbreken. Met een hygiëne-audit en het bezoek van mystery guests. Maar door de maatregelen die het kabinet nu neemt om het nieuwe coronavirus COVID-19 in te dammen, wordt de controleperiode verkort én aangepast.

Hefe van Haag lanceert natuurlijke suikervervanger EQu

Hefe van Haag lanceert natuurlijke suikervervanger EQu

Bakkerij- en ijsgrondstoffen groothandel Hefe van Haag presenteerde op de huisbeurs voor ijsbereiders, de ‘Gelato Days’, het product EQu. Dit poederproduct is een puur natuurlijke suikervervanger en voldoet volledig aan de nieuwe EU-doelstellingen om suiker in bijvoorbeeld schepijs met minimaal 30 procent te reduceren.