IJsVak-wedstrijden op Bakkersvak

Huupkens Gouden ijsspatel

De IJsVak-wedstrijden vinden op 1, 2 en 3 maart tijdens de IJs-Vak op Bakkersvak in de Evenementenhal Gorinchem. De organisatie heeft de dagindeling al bekend gemaakt.

Op de eerste beursdag laat het Gilde van SVH Meesterijsbereiders zijn vakmanschap zien én proeven. Eerst dagen de meesters elkaar uit in een onderlinge wedstrijd. Iedere Meesterijsbereider neemt een eigen, speciaal voor dit event gemaakte, ijssoort mee naar de beurs. De ijsbakken worden anoniem geplaatst in een ijsvitrine. Bezoekers mogen die dag proeven én beoordelen. Aan het eind van de dag wordt de lekkerste Meesterlijke ijssmaak bekendgemaakt.

’s Middags gaan de Meesterijsbereiders live op het podium de strijd aan met elkaar, met elk een student aan hun zijde. Ze gaan aan de slag met de inhoud van een mystery box, waarvan ze een sorbet- of roomijsje moeten maken. Welke meesters we gaan zien, blijft nog even geheim. “Het idee is heel goed ontvangen”, laat Gildevoorzitter Theo Clevers weten. “Ons doel is de studenten, afkomstig van de cursus IJsbereider, te prikkelen om óók voor de meestertitel te gaan.” Tot slot willen de meesters net als afgelopen jaar het IJsontbijt organiseren.

Dag 2: Gouden IJsspatel na voorronde

De organisatie hoopt voor de wedstrijd om het lekkerste ijsje op minstens zoveel inzendingen als in 2019. Toen werden er maar liefst 70 koffie-ijsjes gejureerd. Deze keer vindt er eerst een voorselectie plaats. Op 27 en 28 januari mogen alle deelnemers aan de Gouden IJsspatel hun kersenijs op waterbasis inleveren. De locatie wordt waarschijnlijk de Evenementenhal Gorinchem. Na deze voorronde blijven 24 genomineerden over, die op de beursmaandag hun kersenijs nog eens live mogen bereiden op maandag 2 maart. De winnaar van de Gouden IJsspatel diezelfde dag rond 17:00 uur bekendgemaakt.

Dag 3: Gouden IJscreatie

Na een jaartje overslaan, is de Gouden IJscreatie in 2020 weer terug. Voor deze live wedstrijd om de mooiste coupe/creatie geldt dit jaar een maximum van 24 deelnemers. Het is dus goed mogelijk dat je niet aan beide wedstrijden kunt meedoen. “Mede daarom veranderen we de opzet van IJssalon van het Jaar”, geeft de voorzitter een tipje van de sluier. De IJssalon van het Jaar wordt - anders dan voorgaande jaren - medio juni bekendgemaakt. “Wie daarvoor genomineerd wordt, begint weer op nul. De punten van de vakwedstrijden tellen dan niet meer mee. Maar om een nominatie te verdienen, moet je eerst wel presteren.”

Meer informatie over de IJsVak-wedstrijden, waaronder een inhoudelijke briefing en locatie van de voorronde Gouden IJsspatel, is te vinden op www.ijscentrum.nl. Houd ook de Facebookpagina in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Lees ook
CoolBest ligt nu ook in het ijsschap

CoolBest ligt nu ook in het ijsschap

Het merk CoolBest is bekend van de gekoelde fruitsappen en is nu ook in het ijsschap terug te vinden. Het assortiment wordt namelijk uitgebreid met CoolBest IJs. De twee smaken Strawberry Hill en Mango Dream zijn nu ook verkrijgbaar als ijsje.

‘Kwalitatief ijs, met een sociale impact’

‘Kwalitatief ijs, met een sociale impact’

Als scheepsmanager proefde Haico Halbesma, alias Johnny, overal ter wereld ijs. Met de inspiratie die hij tijdens zijn reizen opdeed, opende hij een jaar geleden zijn ijssalon Johnny´s Gelato in Monnickendam. In april volgt een tweede filiaal in Zandvoort, met hetzelfde concept: “Kwalitatief ijs, met een sociale impact.”

Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

De coronamaatregelen voor de horeca worden vanaf 1 juni versoepeld. Daarom past Vereniging Ambachtelijk IJscentrum het bestaande protocol voor ijssalons aan naar de nieuwe voorwaarden. De basis die er al stond, is hiermee uitgebreid. “Dit protocol staat als een huis”, stelt voorzitter Teun Loonen namens de branchevereniging.