IJssalons blijven open tijdens de lockdown

15 december 2020 Vakblad IJs

IJssalons kunnen open blijven tijdens lockdown, die premier Rutte 14 december aankondigde. Dat maakt het Ambachtelijk IJscentrum bekend. Wel wordt het coronaprotocol voor ijssalons aangepast. Daarnaast luidt het advies: ‘Zet maximaal in op afhalen’.

De tweede harde lockdown duurt van 15 december tot en met 19 januari 2021. IJssalons vallen net als chocolaterieën, bakkerijen, wijnspeciaalzaken, kaas- en notenhandels en groenteboeren onder de noemer vers- en foodspeciaalzaak. Deze hoeven van de overheid niet dicht. Daardoor mogen de salons de komende vijf weken de deuren openen. Ambachtelijk IJscentrum deelt daarbij als dringend advies de kreet van collega-branchevereniging Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV): Bestel op tijd, shop gespreid.

Nieuw protocol

Veel ijssalons sluiten na de zomer, om in december de deuren weer te openen voor bestellingen rond de feestdagen. Het Ambachtelijk IJscentrum past daarom het coronaprotocol aan. Dit nieuwe protocol is vanaf 15 december 21:00 uur te downloaden. Hierin staan de volgende adviezen:

Open mag, onder de volgende voorwaarden:

  • BESTEL OP TIJD – SHOP GESPREID. Klantenspreiding is de verantwoordelijkheid van de ondernemer. Zet alles op alles om kerstdrukte voor de deur te vermijden. Dit doe je door maximaal in te zetten op afhalen, weborders, kerstbestellijsten, WhatsApp, et cetera.

Bij bezoek aan de salon:

  • Klanten zijn verplicht in de zaak een mondmasker te dragen.
  • De onderlinge afstand van 1,5 meter blijft gehandhaafd.
  • Geen consumptie op eigen terrein.
  • Communiceer de regels luid en duidelijk. Op de ramen, op de website en op de social media. Geef aan hoeveel klanten er maximaal naar binnen mogen en zorg dat men dit naleeft. Geef ook in de communicatie aan dat het deze lockdown níet gaat om funshoppen, maar om het virus te verdrijven en er thuis een fijne kerst van te maken. Waaraan de ijsbereider natuurlijk heel graag meewerkt.

Het Ambachtelijk IJscentrum is bezig met een update van het coronaprotocol. Maar bovenstaand wordt de strekking. Ook wordt vanaf de officiële Rijksoverheidwebsite www.mijncoronaprotocol.nl weer verwezen naar Ambachtelijk IJscentrum voor de meest recente versie.

NB: ook ambulante handel mag openblijven. Of dit ook geldt voor ijssalons met een ‘oliebollenkraam’ voor de deur, kun je het beste afstemmen met je eigen gemeente.

Altijd op de hoogte blijven?