IJssalons blijven open tijdens de lockdown

ijs

IJssalons kunnen open blijven tijdens lockdown, die premier Rutte 14 december aankondigde. Dat maakt het Ambachtelijk IJscentrum bekend. Wel wordt het coronaprotocol voor ijssalons aangepast. Daarnaast luidt het advies: ‘Zet maximaal in op afhalen’.

De tweede harde lockdown duurt van 15 december tot en met 19 januari 2021. IJssalons vallen net als chocolaterieën, bakkerijen, wijnspeciaalzaken, kaas- en notenhandels en groenteboeren onder de noemer vers- en foodspeciaalzaak. Deze hoeven van de overheid niet dicht. Daardoor mogen de salons de komende vijf weken de deuren openen. Ambachtelijk IJscentrum deelt daarbij als dringend advies de kreet van collega-branchevereniging Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV): Bestel op tijd, shop gespreid.

Nieuw protocol

Veel ijssalons sluiten na de zomer, om in december de deuren weer te openen voor bestellingen rond de feestdagen. Het Ambachtelijk IJscentrum past daarom het coronaprotocol aan. Dit nieuwe protocol is vanaf 15 december 21:00 uur te downloaden. Hierin staan de volgende adviezen:

Open mag, onder de volgende voorwaarden:

  • BESTEL OP TIJD – SHOP GESPREID. Klantenspreiding is de verantwoordelijkheid van de ondernemer. Zet alles op alles om kerstdrukte voor de deur te vermijden. Dit doe je door maximaal in te zetten op afhalen, weborders, kerstbestellijsten, WhatsApp, et cetera.

Bij bezoek aan de salon:

  • Klanten zijn verplicht in de zaak een mondmasker te dragen.
  • De onderlinge afstand van 1,5 meter blijft gehandhaafd.
  • Geen consumptie op eigen terrein.
  • Communiceer de regels luid en duidelijk. Op de ramen, op de website en op de social media. Geef aan hoeveel klanten er maximaal naar binnen mogen en zorg dat men dit naleeft. Geef ook in de communicatie aan dat het deze lockdown níet gaat om funshoppen, maar om het virus te verdrijven en er thuis een fijne kerst van te maken. Waaraan de ijsbereider natuurlijk heel graag meewerkt.

Het Ambachtelijk IJscentrum is bezig met een update van het coronaprotocol. Maar bovenstaand wordt de strekking. Ook wordt vanaf de officiële Rijksoverheidwebsite www.mijncoronaprotocol.nl weer verwezen naar Ambachtelijk IJscentrum voor de meest recente versie.

NB: ook ambulante handel mag openblijven. Of dit ook geldt voor ijssalons met een ‘oliebollenkraam’ voor de deur, kun je het beste afstemmen met je eigen gemeente.

Lees ook
IJssalon Alessandro heeft warme uitstraling in alle seizoenen

IJssalon Alessandro heeft warme uitstraling in alle seizoenen

IJssalon Alessandro in Oss ging eind maart open na een grondige verbouwing. Wat voor interieurkeuzes maakte Alessandro de Marco (36)? Als derde generatie ijsmaker wil hij het productieproces laten zien van het Italiaanse schepijs, het erfgoed van zijn familie. “En ik wil een warme zaak, waar jong en oud zich het hele jaar door thuis voelen.”

Lockdown met drie weken verlengd

Lockdown met drie weken verlengd

Zondag 10 januari vond er overleg plaats in het Catshuis over de stand van zaken rondom het coronavirus. De huidige lockdown wordt waarschijnlijk met drie weken verlengd en voor bepaalde sectoren wordt het steunpakket uitgebreid. Dat meldt NOS.

Gouden IJscreatie 2021 gaat niet door

Gouden IJscreatie 2021 gaat niet door

De wedstrijd voor De Gouden IJscreatie gaat in 2021 niet door. Dat maakt de wedstrijdcommissie van organisator Vereniging Ambachtelijk IJscentrum bekend. “We vinden het onverantwoord om in deze tijd voorbereidingen te treffen voor een live event van deze omvang”, zegt commissievoorzitter Theo Clevers.