De IJskeuken: ijs maken met een speciale app

26 februari 2018

IJssalon De Verleiding in Venray bestaat inmiddels ruim drie jaar. Eigenaar John Jansen draait iedere ochtend nog met veel plezier zijn ijs vers, maar toch ontbrak er iets. “Ik wil graag het verhaal achter mijn ijs vertellen. Dat gaat niet in die paar minuten dat een klant een ijsje komt halen.” Aan huis opende hij daarom De IJskeuken, waar Jansen alle tijd krijgt om zijn enthousiasme te delen.

Vanaf 2 maart staat John Jansen dagelijks op om zijn ijskeuken te voorzien van vers en handgemaakt ijs. Garnering wordt dóór het ijs gemengd in plaats van op het ijs aangebracht.

Dit zorgt voor dagelijks vers ijs zodat noten, snoepjes en koekjes smaakvol blijven. Jansen vertelt graag over zijn passie voor ijs maken en brengt dit graag over naar zijn publiek. “Maar in een ijssalon is dat niet zo eenvoudig. Ik had behoefte aan een ruimte waar ik mijn liefde voor ijs kan delen en waar ik mensen het vak van ijsbereiden op een eenvoudige manier kan bijbrengen.”

In oktober kwam deze droom uit door een complete ijskeuken naast zijn woonhuis in Venray te bouwen. In deze professionele ruimte worden workshops gegeven, waarvan er al vijftien opzitten en nog vijftien tot maart op de agenda staan. Voor de workshops is een speciale app ontwikkeld. Met de app kan de receptuur berekend worden en wat een grondstof kan doen met de ijsmix. “Dit kan voor de consument erg leerzaam zijn”, aldus Jansen. “Een echte ijsreceptuur maken is bijna hogere wiskunde. Ik wil het toegankelijk maken voor het grote publiek.”

Voor het nauwkeurig afwegen van de grondstoffen heeft Jansen nieuwe weegschalen aangeschaft die op de tiende gram precies afwegen. “Als je in kleinere batches gaat werken, dan moet je extra nauwkeurig zijn in het afwegen van de grondstoffen”, volgens de ijsbereider.

De workshop duurt twee uur en iedere gast ontvangt een spoom (prosecco met een bol citroenijs). De basismix voor melkijs en suikerstroop voor sorbetijs worden in groepsverband gemaakt. “Vervolgens mag ieder kiezen uit talloze variegato’s, toppings en garnering die variëren, zoals welke fruitsoort verkrijgbaar is. Aan het eind van de workshop gaat iedere deelnemer naar huis met een certificaat en twee zelf samengestelde ijsjes: een beker (0,5l.) melkijs en een beker sorbetijs.”

En de speciaal ontwikkelde app? Jansen lacht. “Weet je dat ik nog geen seconde heb nagedacht om de app met anderen te delen? Juist omdat dit in de wijde omgeving een nieuw concept is, wil ik het graag eerst verder uitwerken. Voorlopig blijft het nog even exclusief voor De IJskeuken.”

Het uitgebreide artikel is gepubliceerd in Vakblad IJS! nummer 2. Nog geen lid? Vraag nu een abonnement aan.

Altijd op de hoogte blijven?