IJsfabriek Talamini brandt af

Vakblad IJS_Brand Talamini

Door een grote brand op het bedrijventerrein in Twello brandde maandag 7 mei de ijsfabriek van Talamini af. Eigenaar Pietro Talamini noemt het een ramp in de Stentor. Normaal gesproken levert de fabriek op maandag een nieuwe voorraad ijs. Na het drukke en warme bevrijdingsweekend is de ijsvoorraad bijna op. "We kunnen echt niet dicht blijven met deze dagen. We gaan open. Maar hoe het verder moet, weet ik nog niet." zegt Talamini.

Talamini is een begrip in de ijswereld. De familie verkoopt al sinds 1932 - al vijf generaties lang - ijs. Naast ijssalons in Deventer, heeft het Talamini vestigingen in Apeldoorn, Zutphen en Zwolle. Ook levert het bedrijf aan verschillende horecabedrijven in Nederland. In de ambachtelijke ijsfabriek in Twello werd het ijs bereid voor de salons en de horeca.

Voorlopig gebruikt Talamini de ouderwetse ijsmachines die hij nog heeft staan. Deze halen alleen niet de productiecapaciteit van de fabriek in Twello. "Ik had net 1500 liter ijs besteld. Deze machine kan dat soort hoeveelheden niet maken, maar je moet wat. Hiermee in ieder geval even vooruit, en dan zien we daarna verder," aldus Talamini in de Stentor.

De familie is naarstig op zoek naar een oplossing voor de komende zomer. Ze hebben al een aanbod gekregen voor een andere locatie. In Apeldoorn komt eind mei een productiehal leeg waar nu ook ijs wordt gemaakt. Talamini kan daar op korte termijn in trekken. Alleen zijn er ook nog nieuwe machines nodig. "Het is de vraag of we daar zo een-twee-drie aan kunnen komen," aldus Talamini.

De oorzaak van de brand op het bedrijventerrein is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de brand ontstond bij het bedrijf Colors@Home en daarna oversloeg naar de drie belendende panden.

  • https://www.youtube.com/watch?v=tZbrbS0BoV0
Lees ook
Hop & Stork opent derde vestiging in Amsterdam

Hop & Stork opent derde vestiging in Amsterdam

In het centrum van Amsterdam opent chocoladewinkel Hop & Stork een derde vestiging. Op de begane grond van het rijksmonument Magna Plaza komt er een winkel met een open chocolade-atelier en een restaurant. In Amsterdam voegt Hop & Stork de dimensie wijn met chocolade toe aan het assortiment. Juli 2019 opent de Amsterdamse vestiging, die...

Sigep 2019: noviteiten in de details

Sigep 2019: noviteiten in de details

Dit jaar vindt de ijsbeurs Sigep voor de 40e keer plaats in het Italiaanse Rimini, van 19 t/m 23 januari. De beurs is door de jaren heen veranderd naar een ontmoetingsplek waar naast ijs ook veel inspiratie op het gebied van brood, banket, chocolade en koffie kan worden opgedaan. Op de eerste dag van Sigep zijn we nog niet heel veel nieuwe dingen tegengekomen....

Twee redenen om naar Sigep te gaan

Twee redenen om naar Sigep te gaan

Komende zaterdag gaat de ijsbeurs Sigep van start. Van 19 tot en met 23 januari staat het Expo Center in Rimini, Italië niet alleen in het teken van ijs, maar er is veel inspiratie op het gebied van brood, banket, chocolade en koffie. Want Sigep is de laatste jaren meer dan een ijsbeurs. Ook deze veertigste editie laat zien hoe verschillende vakgebieden...