IJsfabriek Talamini brandt af

Vakblad IJS_Brand Talamini

Door een grote brand op het bedrijventerrein in Twello brandde maandag 7 mei de ijsfabriek van Talamini af. Eigenaar Pietro Talamini noemt het een ramp in de Stentor. Normaal gesproken levert de fabriek op maandag een nieuwe voorraad ijs. Na het drukke en warme bevrijdingsweekend is de ijsvoorraad bijna op. "We kunnen echt niet dicht blijven met deze dagen. We gaan open. Maar hoe het verder moet, weet ik nog niet." zegt Talamini.

Talamini is een begrip in de ijswereld. De familie verkoopt al sinds 1932 - al vijf generaties lang - ijs. Naast ijssalons in Deventer, heeft het Talamini vestigingen in Apeldoorn, Zutphen en Zwolle. Ook levert het bedrijf aan verschillende horecabedrijven in Nederland. In de ambachtelijke ijsfabriek in Twello werd het ijs bereid voor de salons en de horeca.

Voorlopig gebruikt Talamini de ouderwetse ijsmachines die hij nog heeft staan. Deze halen alleen niet de productiecapaciteit van de fabriek in Twello. "Ik had net 1500 liter ijs besteld. Deze machine kan dat soort hoeveelheden niet maken, maar je moet wat. Hiermee in ieder geval even vooruit, en dan zien we daarna verder," aldus Talamini in de Stentor.

De familie is naarstig op zoek naar een oplossing voor de komende zomer. Ze hebben al een aanbod gekregen voor een andere locatie. In Apeldoorn komt eind mei een productiehal leeg waar nu ook ijs wordt gemaakt. Talamini kan daar op korte termijn in trekken. Alleen zijn er ook nog nieuwe machines nodig. "Het is de vraag of we daar zo een-twee-drie aan kunnen komen," aldus Talamini.

De oorzaak van de brand op het bedrijventerrein is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de brand ontstond bij het bedrijf Colors@Home en daarna oversloeg naar de drie belendende panden.

  • https://www.youtube.com/watch?v=tZbrbS0BoV0
Lees ook
Fusies, overnames, samenwerkingen en nieuwe functies 2018

Fusies, overnames, samenwerkingen en nieuwe functies 2018

Heeft u kerstvakantie en eindelijk tijd om alle nieuwtjes van 2018 te lezen? Vakblad IJs geeft u een overzicht van de nieuwe functies en fusies in de IJs-sector van 2018.       JANUARI Slob Koudetechniek en Vink Koeltechniek fuseerden per 1 januari 2018. https://www.vakbladijs.nl/nieuws/fusie-slob-koudetechniek-en-vink-koeltechniek/ Jules...

IJs maakt een comeback op Bakkersvak!

IJs maakt een comeback op Bakkersvak!

Bakkersvak 2019 staat bijna voor de deur. Op 10, 11 en 12 maart wordt de beurs na 7 jaar in een geheel nieuw jasje gestoken. Met een nieuwe, frisse en hippe uitstraling gaat Bakkersvak mee met de markt. Een belangrijke verandering is dat de beurs voor het eerst drie dagen duurt in plaats van twee. De dinsdag is erbij gekomen: een dag die uit onderzoek...

Eenvoud sorbet zorgt voor winst Gelato Festival Challenge

Eenvoud sorbet zorgt voor winst Gelato Festival Challenge

Tijdens de Horeca Expo in België vindt jaarlijks de Gelato Festival Challenge, initiatief van de Carpigiani Gelato University, plaats. Rob Proost van ijssalon Barijs uit Lichtaart won deze wedstrijd. Aan de Gelato Festival Challenge deden 27 ijsbereiders mee. De jury beoordeelde het ijs van alle deelnemers op smaakcombinatie, presentatie en opmaak,...