IJsfabriek Talamini brandt af

Vakblad IJS_Brand Talamini

Door een grote brand op het bedrijventerrein in Twello brandde maandag 7 mei de ijsfabriek van Talamini af. Eigenaar Pietro Talamini noemt het een ramp in de Stentor. Normaal gesproken levert de fabriek op maandag een nieuwe voorraad ijs. Na het drukke en warme bevrijdingsweekend is de ijsvoorraad bijna op. "We kunnen echt niet dicht blijven met deze dagen. We gaan open. Maar hoe het verder moet, weet ik nog niet." zegt Talamini.

Talamini is een begrip in de ijswereld. De familie verkoopt al sinds 1932 - al vijf generaties lang - ijs. Naast ijssalons in Deventer, heeft het Talamini vestigingen in Apeldoorn, Zutphen en Zwolle. Ook levert het bedrijf aan verschillende horecabedrijven in Nederland. In de ambachtelijke ijsfabriek in Twello werd het ijs bereid voor de salons en de horeca.

Voorlopig gebruikt Talamini de ouderwetse ijsmachines die hij nog heeft staan. Deze halen alleen niet de productiecapaciteit van de fabriek in Twello. "Ik had net 1500 liter ijs besteld. Deze machine kan dat soort hoeveelheden niet maken, maar je moet wat. Hiermee in ieder geval even vooruit, en dan zien we daarna verder," aldus Talamini in de Stentor.

De familie is naarstig op zoek naar een oplossing voor de komende zomer. Ze hebben al een aanbod gekregen voor een andere locatie. In Apeldoorn komt eind mei een productiehal leeg waar nu ook ijs wordt gemaakt. Talamini kan daar op korte termijn in trekken. Alleen zijn er ook nog nieuwe machines nodig. "Het is de vraag of we daar zo een-twee-drie aan kunnen komen," aldus Talamini.

De oorzaak van de brand op het bedrijventerrein is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de brand ontstond bij het bedrijf Colors@Home en daarna oversloeg naar de drie belendende panden.

  • https://www.youtube.com/watch?v=tZbrbS0BoV0
Lees ook
Belgische ijssalon maakt ijs van Duvel

Belgische ijssalon maakt ijs van Duvel

Bij warm weer smaakt een koud biertje altijd goed. Maar teveel alcohol tijdens de warmte is ook niet goed. Misschien heeft Cremerie Joy in het Belgische Halle hier een oplossing voor. De salon heeft een nieuwe smaak in het assortiment: Duvel ijs.

Pop-up Vegan ijssalon Van Leeuwen

Pop-up Vegan ijssalon Van Leeuwen

IJsmerk Van Leeuwen opent een pop-up vegan ijssalon in de JuiceBrothers kiosk aan de Admiraal de Ruyterweg in Amsterdam. De twee ondernemingen werken sinds 2017 samen.

Wedstrijdsmaak Gouden IJsspatel 2020

Wedstrijdsmaak Gouden IJsspatel 2020

De wedstrijdsmaak voor de Gouden IJsspatel 2020 is bekend: kersen-sorbetijs. Dit maakte SVH Meesterijsbereider Bob Frie 17 juni bekend tijdens de diploma-uitreiking van het IJscentrum.