IJscentrum: laatste examens voor de zomer

examen ijsbereider

Voor de deelnemers aan de cursus IJsbereider aan het IJscentrum is het een spannende week. Woensdag 1 en donderdag 2 juli zijn het namelijk de examendagen. Dan wordt hun opgedane kennis op het gebied van de praktijk en theorie van het ambachtelijk ijsbereiden getest. In totaal nemen 16 cursisten het examen af. Op 15 september vindt de diplomering plaats in de Food Innovation Academy in Vlaardingen.

Op zowel woensdag als donderdag nemen acht cursisten de proef op de som. “Het gaat hier om de kandidaten die de laatste twee cursussen van dit seizoen hebben gedraaid”, laat docent Hidde de Brabander weten. Dat het wat kleinere clubs zijn dan normaal, is te wijten aan de huidige corona-omstandigheden. “Maar dat maakt de kandidaten zeker niet minder enthousiast. Vanochtend waren de zenuwen uiteraard aanwezig”, vertelt hij na de eerste examendag. “Maar ze hebben goed en hard gewerkt. Dus laten we hopen dat we na deze dagen weer een aantal gemotiveerde, gecertificeerde ijsbereiders mogen verwelkomen.”

IJs op melk- en waterbasis

De cursisten zijn medewerkers van bestaande ijssalons en starters. Op de tweede examendag deden leerlingen en een docent aan het Rijn IJssel in Wageningen - de voormalige standplaats van het IJscentrum - het examen IJsbereider. Tijdens het examen draaien de kandidaten een ijsje op melkbasis en waterbasis, en maken ze daar de bijbehorende berekeningen bij. Daarnaast maken ze een ijscreatie en beoordelen ze een ijssoort waar een afwijking in zit.

De diplomering vindt plaats na afloop van de kennisdag Ice this Day, op 15 september in de Food Innovation Academy in Vlaardingen. Het volgende cursusjaar start eind augustus. In totaal staat de cursus IJsbereider dit jaar viermaal op het programma. Zie www.ijscentrum.nl/agenda voor het overzicht.

Dossiers
Lees ook
Veel belangstelling voor cursussen IJscentrum

Veel belangstelling voor cursussen IJscentrum

Er is veel belangstelling voor de cursussen van het IJscentrum. De eerste cursus IJsbereider zit al helemaal vol en voor de eerste dag van de nieuwe cursus Vegan IJs zijn geen plaatsen meer vrij. Daarnaast zijn er plannen om meer nieuwe trainingen op te zetten.

‘Experimenteer eens met eigen wafels of koekjes’

‘Experimenteer eens met eigen wafels of koekjes’

Meester Patissier Hidde de Brabander werkt bij het IJscentrum en doet niets liever dan verschillende disciplines combineren. Niet gek dus dat hij de ‘transportmiddelen’ van ijs eens onder de loep neemt. “Netto gezien is het namelijk zo’n 10 tot soms wel 50 procent van je hapje. Experimenteer daarom eens en maak daarmee je ijsje exclusiever, bijzonderder...

Cursus vegan ijs bij IJscentrum

Cursus vegan ijs bij IJscentrum

Plantaardig eten raakt steeds meer in trek. Daar wil je als ijsbereider natuurlijk graag op inspelen. Docent Bas van Haaren beantwoordt al je vragen over dit onderwerp tijdens de dagcursus Vegan IJs op het IJscentrum in Vlaardingen.