IJs in de media - juli 2022

2 augustus 2022 Redactie Vakblad IJs Pixabay
Foto: Pixabay

De populariteit van ijsboerderijen, minder ijsverkoop bij warme dagen en ambachtelijk ijs uit de automaat. Wat lazen we de afgelopen maand over de ijsbranche? Een greep uit de media.

Populariteit ijsboerderijen
IJsboerderijen zijn populair in Limburg. Rob Buchholz weidde er in de Limburger twee artikelen aan. Ambachtelijk en duurzaam, maar ook luxe: hierom zijn ijsboerderijen mateloos populair en Steeds meer ijsboerderijen in Limburg: dit zijn 26 topplekken (ook vlak over de grens) waar je een lekker ijsje kunt eten.

IJssalon van Boerin Anja
Het AD bezoekt de ijssalon van boerin Anja Vernooij. “Het assortiment is immens, het varieert van gangbare smaken zoals vanille en aardbeien tot meer bijzondere varianten als stroopwafel- en bokkepootjesijs.” Ze maakt de “wildste smaken', maar “De bereidingswijze blijft geheim”.

 

IJshoorntje en -koekje
“Een romig bolletje ijs op een hoorntje: een combinatie die je op een zomerse dag vaak ziet”, schrijft het AD. “Maar waarom krijgen we zo’n krokant hoorntje aangeboden: is het puur voor de smaak of heeft het echt een functie? En hoe zit het met het dunne koekje dat we bij ijs in een bekertje krijgen?”

La Toscana ijs
Het Eindhovens Dagblad gaat langs La Toscana ijs in Eindhoven. Hier maakt de familie Ferrari sinds 1937 ambachtelijk Italiaans ijs. “Terugkijkend hebben we door hard te werken bereikt wat we voor ogen hadden”, aldus Giorgio Ferrari.

Nieuwe ijssalon
De 27-jarige Femke Mees opende onlangs de deuren van haar ijssalon El Gusto in het centrum van Leest (Mechelen). “De liefde voor het bereiden van ijs zit in mijn DNA”, vertelt ze aan HLN.

Verona Gelati stopt
Na bijna vijftig jaar viel op 31 juli het doek voor Verona Gelati in Nieuw-West, meldt De Westkrant. Eigenaren Ton en Willeke Brouwer gaan van hun met pensioen genieten. “Het aanbod van Verona Gelati geniet faam in heel Amsterdam.”

Natuurlijke ingrediënten
Ruud van Harskamp van ijssalon Torino in Woerden gebruikt alleen natuurlijke ingrediënten voor zijn ambachtelijke ijs. “Als ik bananenijs maak, dan zitten daar ook bananen in en geen essence die de smaak van bananen nabootst”, vertelt hij aan het AD.

Tropisch warm
Juli had een paar tropische dagen. Geen reden om extra ijs te draaien vertelt ijsbereider Frans Baks aan het Brabants Dagblad. “Met bijna 40 graden komt er geen kip meer buiten, alleen mensen die onderweg zijn.” Een aantal Vlaamse ijsbereiders ervaren hetzelfde, lazen we in Nieuwe Oogst en Vilt.

IJsautomaat
De Belgische ijssalon Het Vredegerecht – De Zoete Uitspraak plaatst in juli een derde ijsautomaat, waar klanten terecht kunnen voor vers ambachtelijk ijs. “We willen mensen een vers ijsje laten eten waar en wanneer ze dat willen”, zegt Guillaume Schepens in HLN.

 

Altijd op de hoogte blijven?