Jaarlijkse kennisdag Ice this Day

7 september 2017

Wetgeving met betrekking tot werkgeverschap is wispelturig en vaak ondoorzichtig. De herziening van de Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding is inmiddels gerealiseerd en het wachten is op de goedkeuring van de NVWA. Product technisch gezien zijn suiker en vetreductie zeer actuele zaken en je kan erop wachten dat ook hier maatregelen voor komen. Deze en waarschijnlijk nog vele andere zaken komen op de ijsbereider af. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je op de hoogte bent.

Het Ambachtelijk IJscentrum helpt. Op 25 september vindt “Ice This Day” plaats. Bezoekers kunnen hun kennis opfrissen en zich laten bijpraten over allerlei wetenswaardigheden. Natuurlijk is er ook voldoende gelegenheid om met collega’s van gedachten te wissel. Voor leden is de toegang gratis, maar ook niet leden zijn ook van harte welkom. Vooraf aanmelden bij het IJscentrum is verplicht.

Tiny van Boekel

Een van de sprekers is Tiny van Boekel. Deze levensmiddelentechnoloog en gerenommeerde naam binnen de voedingsindustrie neemt de bezoeker mee in de wereld van productintegriteit. Een onderwerp wat aan bod komt is melk.

Melk is van oudsher een belangrijke grondstof voor ijs. Ingrediënten in melk zoals eiwitten, vetten en melksuiker (lactose) hebben een belangrijke functie in ijs. Deze functionele eigenschappen worden besproken. Dit is ook belangrijk als je met alternatieve grondstoffen aan de slag wilt. Ook gaat Van Boekel in op de mogelijkheden en onmogelijkheden van rauwe melk en van A2 melk.

Houwersgroep

Ook de Houwersgroep spreekt tijdens Ice this Day. Zij zijn specialist op het gebied van voedselveiligheid. Zij maken de bezoeker wegwijs omtrent het thema 'Verwerking van rauwe melk'. Daarnaast delen zij de resultaten van het hygiëne benchmark onderzoek onder de leden van het Ambachtelijk IJscentrum.

Workshops

Tijdens Ice this day zijn er een aantal workshops. Deze worden afwisselend gegeven.

  • Workshop Connexie

Personeelsadministratie en de wisselende wetgeving daaromheen leggen steeds meer beslag op de ondernemer. Ook komen er de nodige risico’s en dus kosten bij kijken, bijvoorbeeld bij het aangaan van contracten en in geval van arbeidsongeschiktheid. Payrolling kan je ontzorgen en behoeden voor administratieve en juridische valkuilen.

  • Fruitlife

Fruitkenner Dirk van Es (Fruit Life) gaat in op de wetenswaardigheden en actuele zaken die de ijsbereider moet weten. Onderwerpen als:  Kwaliteit, land van herkomst, traceerbaarheid en verantwoordelijkheden passeren de revue. Daarnaast is er speciale aandacht voor de wedstrijdsmaak van 2018 “bosbessen” met vragen als hoe herken ik de bosbes, wat zijn de verschillen en waar moet je op letten bij de verwerking ervan.

  • Suiker en vetvervangers

Obesitas en 'gezonde voeding' blijven actuele onderwerpen. Een ijsbereider maakt vooral lekkere producten, maar het suiker- en vetgehalte hiervan maakt dat het meestal ook als ongezond wordt gezien. Voor suikers en vetten zijn alternatieven te vinden, maar hoe maak je daar nou lekker ijs van. De industrie is daar al erg druk mee bezig. Kunnen ambachtelijk ijsbereiders daar ook iets mee of wachten we af tot de regering met maatregelen komt. Deze workshop kijkt hoe ijsbereiders de calorische waarden van ambachtelijk ijs kunnen verlagen zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Programma

  • Het programma op 25 september is:
  • 09:30 – 10:00 Ontvangst
  • 10:00 – 11:00 Plenair – Tiny van Boekel
  • 11:00 – 12:00 Plenair – Houwers Groep
  • 12:00 – 13:00 Lunch
  • 13:00 – 16:00 Roulatie van workshops
  • 16:00 – 16:30 Plenair – Resultaten sensorische onderzoek
  • 16:30 Netwerkborrel
  •  

 

 

Altijd op de hoogte blijven?