Groei omzet voedingsmiddelenindustrie in laatste kwartaal 2022

Industrie_pexels

In het vierde kwartaal van 2022 groeide de omzet van de totale Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen een omzetgroei van 18,8 procent voor voedings- en genotmiddelenindustrie ten opzichte van 2021. Deze stijging is met name te danken aan hogere prijzen. 

De afzetprijzen van de voedings- en genotmiddelenindustrie lagen in het vierde kwartaal van 2022 19,6 procent hoger dan in 2021. De prijzen in de voedingsindustrie stegen met 21 procent. Alleen in de aardolie-industrie stegen de prijzen harder.  De omzet van de totale Nederlandse industrie groeide met 12,8 procent ten opzichte van 2021. 

Voor de voedingsindustrie steeg de omzet met 19,1 procent. De binnenlandse omzet lag 16,5 procent hoger en in het buitenland steeg de omzet met 21,5 procent. De drankenindustrie zag de omzet stijgen met 16,3 procent. In het binnenland was er 14,4 procent groei en in het buitenland met 17,8 procent.

Het CBS onderzocht ook de verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2023. 4 procent van de ondernemers in de gehele industriële sector verwacht dat een toename van de omzet. Dit betekent dat ondernemers minder positief zijn, want in 2021 was dit nog 9 procent. 46 procent van de verwacht dat de verkoopprijzen de komende drie maanden zullen stijgen en 13 procent van de ondernemers denkt meer personeel aan te nemen in het eerste kwartaal. Ook dit is minder dan in 2021, toen was dit 22 procent.

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
270 miljoen subsidie voor verduurzaming industrie en energie-innovatieprojecten

270 miljoen subsidie voor verduurzaming industrie en energie-innovatieprojecten

Het kabinet wil dat de Nederlandse industrie gaat verduurzamen en trekt daarvoor 270 miljoen uit. Bedrijven en instellingen die innoveren of investeren in de vermindering van CO2-uitstoot kunnen gebruikt maken van verschillende subsidies die dit voorjaar open gaan.

Industrie maakt opleiden en werken in de techniek aantrekkelijker

Industrie maakt opleiden en werken in de techniek aantrekkelijker

Bedrijven ervaren een tekort aan personeel terwijl er ruim een miljoen mensen geen werk hebben. Er lijkt sprake van een mismatch. Volgens Gert Jan Braam, Sector specialist Industry, ING Sector Banking, kunnen werkzoekenden sneller terecht in industrie dankzij slimme aanpak. Hij deelt het onderstaande bericht. Ruim een miljoen mensen staan langs...

Overheid benoemt commissie voor verduurzaming industrie

Overheid benoemt commissie voor verduurzaming industrie

Ook de industrie moet aan de slag met verduurzaming. Hiervoor heeft het kabinet de Adviescommissie Maatwerkafspraken Verduurzaming Industrie ingesteld. “Met de maatwerkaanpak kijken we wat de industrie extra én eerder kan doen om te verduurzamen”, aldus minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat.