Gratis ijs op paasmaandag

Foto: Cremerie Francois

Op paasmaandag 22 april opent Cremerie François, de bekende ijssalon uit Sint-Niklaas en tevens de oudste van België, een verkooppunt aan de kust in Knokke-Heist. Om de start van de nieuwe zaak te vieren geeft François op die dag maar liefst 1000 gratis ijsjes weg aan de gloednieuwe ijssalon in de Dumortierlaan.

Na Sint-Niklaas en Gent is Knokke-Heist de derde plek in Vlaanderen waar de iconische glacier een permanente vestiging opent. Cremerie François is een gevestigde waarde voor liefhebbers van ambachtelijk gedraaid roomijs. Het is een van de weinige ijssalons waar de rauwe melk nog traditioneel in eigen huis wordt gepasteuriseerd. Het recept van founding father François uit 1928 is nog steeds de basis van het succes. Met de jaren werd de kaart wel uitgebreid met meerdere ijssoorten en legendarische coupes. Naast de klassiekers serveert François de meest verrassende combinaties zoals een coupe Esprit d’Orange (pistache-ijs, gemarineerde aardbeien met appelsienenlikeur van Brouwerij Verhofstede, verse munt en zwarte peper) of - een referentie naar de bakermat - een coupe Saint-Nicolas (vanille-ijs, gemarineerde verse ananas met Saint-Nicolas-likeur van Brouwerij Verhofstede en verse munt).

Deze zomer opent François permanent een ijssalon in Knokke-Heist, de eerste aan de kust. In het gerenoveerde hoekpand op de Dumortierlaan, op een steenworp van de zeedijk, kan er zowel binnen als buiten genoten worden van het (h)eerlijke ijs. In de ijssalon is er binnen plaats voor een dertig klanten en ook op het terras is er plaats voor twintig personen.

Lees meer over Cremerie François.

Dossiers
Lees ook
Op bezoek bij Cremerie François

Op bezoek bij Cremerie François

Christophe Penneman nodigde de redactie van Vakblad IJs uit voor een atelierbezoek bij zijn cremerie François. Dit ter ere van de opening van zijn derde ijssalon, in Knokke. Een uitnodiging om achter de schermen te kijken bij een van de oudste ijssalons in België? Dat slaan we natuurlijk niet af!

Het ijs van Cremerie Gerard

Het ijs van Cremerie Gerard

Maxim Quintelier ging drie jaar geleden in de leer bij Christophe Penneman van Cremerie François in Sint-Niklaas, één van België’s oudste en meest bekroonde ijssalons. Acht maanden later opende hij zijn eigen salon Cremerie Gerard in Gent.