Genomineerd voor IJssalon van het Jaar: IJs&Spijs

Ijs&Spijs_Ijssalon van jaar 2020_foto Ambachtelijk Ijscentrum

Foto: Ambachtelijk IJscentrum

‘Wedstrijd belandde op tweede plek door corona’

Na een zomerpauze (noem het gerust coronapauze) pakte de jury van de IJssalon van het Jaar-verkiezing in augustus en september de notitieblokken op om de genomineerden te bezoeken. Inmiddels zijn alle vijf kanshebbers beoordeeld, door zowel vakjury als een inspecteur voedselveiligheid & hygiëne. Hoe staan de deelnemers zelf in de wedstrijd? We gaan ze een voor een bij langs. Deze keer Mark van Gaal, IJs&Spijs in Haps.

Hoi Mark, hoe verliep het jurybezoek?

“Dat verliep prima. Voor ons (mijn vrouw Jade en mijn) gevoel was het gemoedelijk en relaxed, omdat het bekende gezichten waren. Dat er nu leden van de wedstrijdcommissie komen te jureren, haalt enige wedstrijdspanning weg. Of dat een voordeel is, vind ik moeilijk te zeggen. We zijn eerder genomineerd en de mystery guest had altijd wel iets spannends.”

Heb je nog dingen anders gedaan voor deze verkiezing? Om meer kans te maken op de titel IJssalon van het Jaar?

“Meteen na de nominatie hebben we de zaak weer even onder een vergrootglas gelegd. We hebben bijvoorbeeld wat kleine aanpassingen op het toilet gedaan, zoals een handdoekautomaat en een nieuwe prullenbak. Natuurlijk zorg je dat alles spic en span is, met nieuwe planten in de bloemenbakken buiten, et cetera. Het personeel lichtten we middels een vergadering in. Iets wat we standaard aan de start van het seizoen doen, maar nu met iets meer ‘druk op de ketel’. De medewerkers zijn het gezicht van de zaak en we betrekken ze er veel bij. Een norminatie is ook hún verdienste, maar een prettig bezoek van een tevreden gast net zozeer. We zetten de winnende coupe op de kaart en brachten het groots onder de aandacht in de winkel. Omdat je er bij onze ijscoupe een ‘gratis liedje’ bij krijgt, werd dat nog even goed uitgelegd op de poster. We hebben dat liedje, My Cherie Amour, veel gedraaid!”

“Wat ons dit jaar opviel, is de splitsing in genomineerden. Van de winnaars van de IJscreatie wordt gevraagd om deze op de kaart te zetten én kersenijs in de vitrine te hebben. Dat is bij de winnaars in de top-3 Gouden IJsspatel niet het geval.”

Enig idee van hoe de jury dacht? Of was het 100% pokerface?

“Het is echt super moeilijk te zeggen. Je kent ze, dus het is al gauw gezellig.”

In hoeverre is er gelet op de toepassing van coronamaatregelen?

“Niet echt specifiek. Natuurlijk heb ik een en ander toegelicht, want corona is in deze tijd al snel het onderwerp van gesprek. Daarin vertel je wel hoe en wat je bepaalde dingen hebt aangepakt.”

In hoeverre speelt de IJssalon van het Jaar-verkiezing binnen IJs&Spijs?

“In het begin hebben we het breed uitgemeten. Ontzettend veel publiciteit in kranten en ook diverse lokale radiostations besteedden er aandacht aan. Mede dankzij door het persbericht. Het ‘genomineerd’-logo hebben we op onze beachvlag laten drukken en deze wappert (nog steeds) trots aan de straat. De IJscreatie waarmee we een podiumplek haalden, werd groots aangeprezen in de winkel. Dat verdween natuurlijk allemaal naar de achtergrond toen corona ons land en ons bedrijf in de greep ging houden.”

Heeft de coronasituatie de wedstrijd erg beïnvloed?

“Behoorlijk. Wij zijn zelf enkele weken dicht geweest mede omdat we zoekende waren in welke vorm we wel iets konden en mochten zonder teveel risico.  Als ondernemer ging al onze aandacht daar naartoe, de wedstrijd werd toen beslist naar het 2e plan geschoven. Je bent daar zo mee bezig: hoe je je zaak moet aanpassen, wat er nog wel mag, routing en hygiëne, terrasaanpassingen. Je zaak is niet je zaak in volle glorie en bedrijf, alles was en moest opeens anders. Dat heeft voor ons de wedstrijd zeker beïnvloed. Hier in Brabant vierde het virus de eerste maanden ook hoogtij, je merkte angst en onzekerheid bij iedereen.”

IJs&Spijs is geopend tot en met Oudejaarsdag. Dagelijks van 12 tot 18 uur, met uitzondering van de dinsdag. Naast ijs kun je te kust en te keur aan chocolade. Je vindt IJs&Spijs aan de Burgemeester van Hultenstraat in Haps.

Lees ook
‘Gastvrijheid kost niks’

‘Gastvrijheid kost niks’

Ramon de Witte runt vistaria De Fontein in Westkapelle, zijn broer Pascal de naastgelegen brasserie. De verbouwde vistaria was net een week open toen de lockdown werd afgekondigd. De Zeeuwse horecabroers schakelden toen snel over op bezorging.

De mogelijkheden  van stracciatella - De wedstrijdsmaak van 2021

De mogelijkheden van stracciatella - De wedstrijdsmaak van 2021

Bij menig ijsliefhebber loopt het water in de mond bij het woord stracciatella. En dat is mooi, want het is ‘De wedstrijdsmaak van 2021’. Hoe de wedstrijden er volgend jaar uit gaan zien, weten we nog niet. Maar dát er gestreden gaat worden om wie er het lekkerste stracciatella-ijs maakt, dat is zeker. Het lijkt me dan ook een goed moment om eens wat...

IJssalon slaat aan in internationale wijk van Brussel

IJssalon slaat aan in internationale wijk van Brussel

Mokkatoff in Brussel vierde op 14 juli haar eerste verjaardag. Doordat de verkoop van ijs en frozen yoghurt van meet af aan goed verliep, kan de ijssalon rustig op zoek naar de gouden wintercombinatie en haar concept bijschaven. Tijdens de coronacrisis heeft men ook het succes van take-away ijs geproefd.