‘Gastvrijheid kost niks’

27 november 2020 Ellen Weber

Ramon de Witte runt vistaria De Fontein in Westkapelle, zijn broer Pascal de naastgelegen brasserie. De verbouwde vistaria was net een week open toen de lockdown werd afgekondigd. De Zeeuwse horecabroers schakelden toen snel over op bezorging.

Belangrijk in het assortiment is het verse schepijs. Eerst verkochten de broers softijs. Pascal zag dat anderen meer geld vroegen voor bollen schepijs. Dat leek hem ook wel interessant. Maar om nu bakken met fabrieksijs neer te zetten, dat past niet bij zijn visie. “We onderscheiden ons met verse vis en verse friet. We willen dus ook zelfgemaakt ijs aanbieden.” De broers trokken een oud-bakker aan, die het gewend is om zijn werkdag om 4:00 uur ’s nachts te beginnen. Als Ramon s’ochtends op de zaak komt, staan de bakken met vers schepijs al klaar. “Mooie bergen golvend ijs, leuk versierd.”

Klanten krijgen een lekker hoorntje, een flinke bol met een extra wafeltje erop. De ijs­verkoop loopt goed. Sommige restaurantgasten lopen na hun diner nog even langs voor een ijsje op de hand. Ook vandaag weten Duitse vakantiegangers de ijsjes te vinden. In vloeiend Duits legt Pascal uit dat Zeeuwse bolus een regionale specialiteit is en het bolusijs een heerlijke kaneelsmaak heeft. “Moeten jullie echt eens proeven.”

Meer weten over Vistaria De Fontein? Lees dan het complete artikel online of in Vakblad IJs! 51-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. BTW.

Altijd op de hoogte blijven?