Gastronomisch ijs bij Carpigiani

9 mei 2016

BOLOGNA - Gastronomisch ijs stond centraal op een speciaal evenement dat onlangs plaatsvond bij de Carpigiani Gelato University in Bologna. Tijdens deze avond konden 45 geïnteresseerden genieten van verschillende kleine amuses die bestonden uit een combinatie van (hartig) ijs en spijzen die perfect moesten aansluiten bij verschillende biologische wijnen van een lokale, biologische wijngaard uit Bologna.

Geen standaard combinaties

De Nederlandse ijsmaestro Bas van Haaren, docent aan de Carpigiani Gelato University, stelde speciaal voor deze gelegenheid vijf verschillende gerechten samen. Zoals groene asperges met Parmezaanse kaas-ijs en geroosterde amandelen in combinatie met een stevige witte wijn. Ook was er bijvoorbeeld een gerecht van zalmtartaar met rode bietjes en appel-komkommer sorbet. “Het was lastig om de juiste gerechten te kiezen bij de verschillende wijnen. Zeker omdat ik geen standaard combinaties wilde maken en omdat een deel van het gerecht uit ijs moest bestaan”, legt Van Haaren de uitdaging van het evenement uit. “Alles moest perfect in balans zijn en ik ben erg blij dat dat gelukt is.”

Staande ovatie

Vooral de combinatie van pulled pork, Roosmarijn-ijs en karamel was een aangename verrassing en viel goed in de smaak bij de aanwezigen, merkte Van Haaren. “De combinatie van verschillende smaken op de tong deden het publiek smullen met een staande ovatie tot gevolg”, laat hij trots weten. Een uitgebreid verslag, het volledige menu én een van de recepten, kunt u lezen in een volgende editie van Vakblad IJs!

Altijd op de hoogte blijven?