Food100 Foodhelden zijn bekend

Food 100_2020

In de speciale Studio Food100 werden 31 augustus op YouTube de foodhelden van 2020 bekendgemaakt. Zes changemakers die vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar gekozen werden uit de Food100, een lijst van 100 vooruitstrevende en veelbelovende voedselveranderaars.

De lijst bestaat uit 50 changemakers ‘tot 30 jaar’ en 50 gamechangers ‘30 jaar en ouder’. Hieruit kiest de jury zes foodhelden die een speciale vermelding krijgen vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar. In 2020 zijn dit in de categorie 'tot 30 jaar' Malou van der Burgt (Operations coördinator EVENT Hotels), Wilma Oosthoek (Founder Stichting Student en Leefstijl) en Arjuna Huis in ’t Veld (Boerin De Melkbrouwerij). In de categorie '30 jaar en ouder' zijn het Joris Bijdendijk (Chef-kok RIJKS en Wils), Samuel Levie (Founder Food Cabinet en Support Your Locals) en Wilbert van de Kamp (Doener Wilpret en Lokaal Kilo’s Schuiven) 

Zij schoven live aan bij tafelhost Hans van Steenbergen, die daarnaast met Roel Schutten van AgriFood Capital en Food100-partners Martijn Rol van de Rabobank en Freija Vermeer van Stichting DOEN in gesprek ging over de impact van Covid-19 op de foodsector en de mooie, nieuwe initiatieven die dankzij de veranderde omstandigheden ontstaan zijn.

Foodhelden categorie 'tot 30 jaar' 

De eerste foodheld in deze categorie is Malou van der Burgt, Operations coördinator EVENT Hotels. "Het enthousiasme en de ambitie spatten ervan af!" zegt de jury. "Malou heeft meetbare resultaten behaald met het tegengaan van voedselverspilling in een omgeving die perfect als voorbeeld kan dienen voor meer positieve impact. Deze dame verdient een steuntje in de rug!"

De tweede foodheld die de jury selecteerde is Wilma Oosthoek, Founder Stichting Student en Leefstijl. "Wilma brengt haar achtergrond als boerendochter en wetenschappelijke vaardigheden samen om een beter voedselsysteem te creëren voor mens, dier en planeet. Met Stichting Student & Leefstijl wordt er essentiële aandacht gegenereerd voor voeding als medicijn binnen de gezondheidszorg. Indrukwekkend om te zien dat al meer dan 1.500 medische studenten hebben deelgenomen aan de extracurriculair ontwikkelde cursus Students Experienced in Lifestyle and Food."

En tot slot Arjuna Huis in ’t Veld, Boerin De Melkbrouwerij. De jury: "Arjuna heeft een aanstekelijk enthousiasme. Samen met haar man vormt ze een powerkoppel en laat ze succesvol zien hoe mooi en lovend natuurinclusief boeren kan zijn. Voorbeeld van een daadkrachtige doener met een visie om mensen te betrekken bij een duurzamer voedselsysteem."

Foodhelden categorie '30 jaar en ouder'

Allereerst selecteerde de jury Joris Bijdendijk, Chef-kok RIJKS en Wils, als foodheld. "Joris is en blijft een inspirerende pionier die zich inzet voor een beter voedselsysteem en daarbij ook maatschappelijke kwesties naar voren brengt. Hij heeft tijdens de coronacrisis velen geïnspireerd met zijn takeaway-initiatief. Daarnaast was hij mede-organisator van de Vrijemaaltijdsoep en het Heri Heri-diner in samenwerking met Kip Republic. Iemand die zijn bereik inzet voor een hoger doel!"

De tweede foodheld is Samuel Levie, Founder Food Cabinet en Support Your Locals. "Voor al het nuttigs dat Samuel bedenkt, verzamelt hij de juiste mensen om zich heen om in no-time een impactvol initiatief op te zetten zoals ‘Support Your Locals’, waarmee hij vele ondernemers heeft geholpen. De boodschap achter zijn initiatieven is steeds zo relevant dat Nederland en de media hem blijven omarmen."

En tot slot Wilbert van de Kamp, Doener Wilpret en Lokaal Kilo’s Schuiven. "Wilbert is de allround, no-nonsense aanpakker in het noorden van het land die lokaal voedsel op de kaart zet. Gedurende de coronacrisis heeft hij meerdere initiatieven opgezet zoals de Grokaalbox en de Voedseldoos, waarmee hij boeren heeft geholpen hun overschot te vermarkten. Een doener bij uitstek!"

Coronacrisis

Volgens jurylid Nadia Zerouali is de Food100 in tijden van COVID-19 zeker relevant. "Juist in deze coronacrisis zien we relevantie om mensen die zich inzetten voor een beter voedselsysteem een podium voor erkenning en waardering te bieden. Tijdens het juryproces hebben we los van de standaardcriteria oog gehad voor ’(sociaal) ondernemerschap’ en ‘leiderschap’. We zien in de lijst en bij onze foodhelden een mooie combinatie van doeners en denkers die zowel achter als voor de schermen actief zijn om het verschil te maken. In de toekomst blijven we focus houden op een diverse en inclusieve Food100. Namens de gehele jury kan ik zeggen dat we trots zijn op iedereen binnen de Food100!”