Food Valley-nominatie voor biobased koffiecapsules Peeze

14 juli 2015

De biobased koffiecapsules van Koffiebranderij Peeze is één van de drie genomineerde producten voor de Food Valley Award 2015. De capsules werden geïntroduceerd op Horecava 2015 in Amsterdam RAI.

Leo den Hartog, juryvoorzitter en directeur R&D bij Nutreco en buitengewoon hoogleraar aan de Wageningen UR: "Het aantal inzendingen voor de Food Valley Award 2015 was groot en de jury was aangenaam verrast door het niveau. De inzendingen waren bovendien zeer divers qua achtergrond. Van start-ups tot mkb-ers en multinationals, hebben innovaties ingediend." .

De jury heeft de inzendingen beoordeeld op innovativiteit, economische haalbaarheid en samenwerking. "Mooi is dat alle inzendingen een duurzaam karakter hebben. Er worden echt grote stappen gemaakt in Nederland en het agrifoodbedrijfsleven is over de hele linie innovatief." Dinsdag 13 oktober 2015 wordt de winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Food Valley Expo bij Wageningen UR Campus.

Biobased koffiecapsules

Koffiebranderij Peeze uit Arnhem heeft samen met een innovatiepartner een duurzaam alternatief ontwikkeld voor Nespresso capsules. De nieuwe capsules en de afdichtfolie zijn van polymelkzuur (polylactic acid, PLA), een biobased composteerbaar materiaal. De capsules zijn gevuld met klimaatneutrale, biologische fairtrade koffie van hoge kwaliteit Arabica koffiebonen.

Voor deze toepassing was het nodig om het PLA materiaal door te ontwikkelen, zodat de capsules in de machine met heet water blijven functioneren en de folie onder waterdruk in de machine op de juiste manier perforeert. Een andere uitdaging was het garanderen van de zuurstofdichtheid van de capsule zodat de koffie zijn bijzondere smaak behoudt.

Voor  de ontwikkeling van deze innovatie heeft een aantal partijen nauw met elkaar samengewerkt. Er moest daarbij rekening worden gehouden met heel veel patenten  en met de functionaliteiten van het hernieuwbare materiaal dat plastic en aluminium moet vervangen. Dit is gelukt en het eindresultaat is een smaakvolle koffiecapsule die na gebruik gewoon bij het groenafval weggegooid mag worden. De nieuwe capsule springt in op de snelgroeiende markt voor koffiecapsules. Er zijn veel alternatieven van plastic op de markt en de afvalberg groeit snel. De nieuwe capsule is composteerbaar en biedt een circulair alternatief. In 2015 is de eerste productierun gedraaid en zijn de eerste klanten uitgeleverd.

Ook genomineerd

Andere nominaties zijn er voor het schone broeiproces om pluimvee te ontdoen van veren van Marel Stork Poultry Processing en de extractietechnologie om pectine uit de pulp van koffiebessen te winnen van Pectcof.

Altijd op de hoogte blijven?