Food Valley-nominatie: pectine uit pulp koffiebessen

14 juli 2015

Pectcof heeft innovatieve oplossingen ontwikkeld om uit afval van koffiebessen waardevolle grondstoffen te winnen. Een daarvan is het pectine dat op de markt wordt gebracht onder de naam Dutch Gum. Dit ingrediënt kan worden toegepast als emulgator in onder andere frisdranken en yoghurts of als vetvervanger in verschillende voedingsmiddelen.

De methode van Pectcof is genomineerd voor de Food Valley Award 2015, die op dinsdag 13 oktober 2015 bekend wordt gemaakt tijdens de Food Valley Expo bij Wageningen UR Campus.

De geëxtraheerde pectine is een goed alternatief voor Arabische gom, een duur ingrediënt waarvan de aanvoer op de wereldmarkt steeds meer onzeker wordt. Na de teelt van koffie worden de bonen en de pulp gescheiden. Iedere kilo bonen levert zo een kilo pulp op. Dit betekent wereldwijd dat er voor jaarlijks twintig miljoen ton afval een oplossing moet komen. Dit natuurlijke restmateriaal gaat nu als compost terug naar de natuur of naar de koffieboeren.

Meer reststromen

De verwachting is dat de komende jaren de reststromen uit de koffiesector verder zullen toenemen  omdat de koffieconsumptie in opkomende economieën, zoals Brazilië, China en India, stijgt. Pectcof heeft samen met Wageningen UR en andere partijen een nieuwe technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om afval uit de koffie-industrie om te zetten in waardevolle componenten.

Biobrandstof

De productie van pectine is de eerste stap. Koffiepulp bevat namelijk ook cellulose dat kan worden gebruikt als biobrandstof en fruitsuikers die geschikt zijn voor de voedingsindustrie. De pulp is bovendien rijk aan anti-oxidanten en een rood pigment. Dutch Gum is het eerste ingrediënt dat Pectcof op de markt gaat brengen en een aantal levensmiddelenbedrijven heeft grote interesse getoond in het product naar aanleiding van de eerste monsters.

Altijd op de hoogte blijven?