‘Experimenteer eens met eigen wafels of koekjes’

ijshoorntje_pixabay

Foto: Pixabay

Meester Patissier Hidde de Brabander werkt bij het IJscentrum en doet niets liever dan verschillende disciplines combineren. Niet gek dus dat hij de ‘transportmiddelen’ van ijs eens onder de loep neemt. “Netto gezien is het namelijk zo’n 10 tot soms wel 50 procent van je hapje. Experimenteer daarom eens en maak daarmee je ijsje exclusiever, bijzonderder en nog smaakvoller.”

In bijna elke cultuur is er bij gerechten wel een ‘transportmiddel’ verzonnen om het eten te vergemakkelijken. Bijvoorbeeld torilla's of een boterham. Binnen de ijsbereiding zijn er ook verschillende van deze dragers. Sterker nog; volgens de verhalen zouden krokante, Perzische wafels de uitkomst hebben geboden tijdens de wereldtentoonstelling van 1904 in Saint-Louis toen de ijsmaker zonder bakjes kwam te staan. Hij serveerde het ijs op de wafels en deze werden zo het vervoer vanaf het scheppen naar het consumeren.

Tegenwoordig hebben we een willekeur aan verschillende wafeltjes, hoorntjes en andere vormen. Om er een structuur in te brengen, is haast een onmogelijke taak. Er bestaan wel essentiële verschillen; zo heeft de ene bereiding een luchtig karakter en de ander minder of niet. Binnen de niet-luchtige bereidingen worden veel recepten gebakken tussen twee hete, platte platen en later verder gevormd. Bij het serveren van ijs kennen we als geen ander de oubliehoorn, misschien wel het meest gebruikte hoorntje in de ijssalons. Het deeg wordt na bakken snel om een puntvormige pen gerold om zo het hoorntje te vormen. Maar vaak genoeg zie je ook dat er bijvoorbeeld een bakje van wordt gevormd. Ditzelfde kan eigenlijk met veel andere koek- en beslagbereidingen. Denk bijvoorbeeld aan stroopwafeldeeg, kniepertjes en krokante of licht-taaie koekjes, al dan niet met een garnituur van stukjes chocolade, specerijen of andere smaakmakers.

Meer weten over de verschillende transportmiddelen voor ijs? Lees dan het complete artikel van Meester Patissier Hidde de Brabander online of in Vakblad IJs 50-2020. Nog geen abonnee? sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw.

Lees ook
Veel belangstelling voor cursussen IJscentrum

Veel belangstelling voor cursussen IJscentrum

Er is veel belangstelling voor de cursussen van het IJscentrum. De eerste cursus IJsbereider zit al helemaal vol en voor de eerste dag van de nieuwe cursus Vegan IJs zijn geen plaatsen meer vrij. Daarnaast zijn er plannen om meer nieuwe trainingen op te zetten.

Cursus vegan ijs bij IJscentrum

Cursus vegan ijs bij IJscentrum

Plantaardig eten raakt steeds meer in trek. Daar wil je als ijsbereider natuurlijk graag op inspelen. Docent Bas van Haaren beantwoordt al je vragen over dit onderwerp tijdens de dagcursus Vegan IJs op het IJscentrum in Vlaardingen.

Ananas Kurkuma ijs

Ananas Kurkuma ijs

Een puur recept, met een frisse bite van ananas en een lekkere dosis kurkuma. Maak als ambachtelijke ijsbereider gebruik van pure smaken. IJs met kruiden en specerijen brengen verrassende sensaties, je weet niet wat je proeft! Kurkuma is een van de trendy kruiden van onze smaakmaker John en kon dus niet ontbreken in onze receptenreeks.