Europees Parlement: benaming plantaardige zuivel mag blijven

plant based dairy

Beeld: cottonbro via Pexels

Plantaardige alternatieven voor zuivel mogen in hun naam termen als ‘alternatief voor kaas’ of ‘variatie op melk’ blijven hanteren. Het Europees Parlement heeft het voorstel over een verbod op ‘zuiveltermen’ ingetrokken.

Bij de definitieve stemronde over het landbouwbeleid van de Europese Unie is het voorstel officieel gesneuveld. Plantaardige alternatieven op zuivel mogen hun naamgeving behouden. Termen als ‘kaas’ en ‘melk’ waren overigens al enkel toegestaan bij dierlijke producten en dat blijft ook zo.

“Verwarrend”

Eind 2020 nam het Europees Parlement een voorstel aan om zuivelnamen te verbieden voor plantaardige alternatieven. Vanuit Nederland steunde onder andere het CDA dit idee. Ook de Europese zuivelorganisatie EDA was voor. Met het voorstel zou iedere associatie met zuivel niet meer mogen, inclusief aanduidingen als "kan gebruikt worden als kookroom”. Ook verpakkingen die lijken op bijvoorbeeld een melkpak moesten van de baan. Dergelijke producten zouden ‘tot verwarring leiden’ bij consumenten, een bewering die wordt aangemoedigd door de zuivelsector om plantaardige alternatieven minder aantrekkelijk te maken.

De indiener van het voorstel, de Franse Europarlementariër Eric Andrieu, trekt deze nu alsnog in, na grote weerstand van consumenten en organisaties, zoals Greenpeace en Beuc, de koepel van Europese consumentenorganisaties. Een petitie van ngo ProVeg, waarin het wetsvoorstel ‘censuur op plantaardige zuivel’ werd genoemd, werd bovendien ondertekend door zo’n 500.000 mensen. "Het is essentieel dat we juridische obstakels wegnemen die de overgang naar een duurzaam voedselsysteem belemmeren, niet om nieuwe obstakels te introduceren", zegt Cecilia McAleavey van haverdrinkmaker Oatly in een artikel van NOS

Lees ook
Zuiveltrends - Minder suiker, minder vet en meer vegan?

Zuiveltrends - Minder suiker, minder vet en meer vegan?

Minder vet, minder suiker, vegan: hoe vertalen deze trends zich naar de zuivelwereld? En wat betekent dat voor de ambachtelijke ijsbereider? Melk en room blijven belangrijke ingrediënten, op dit vlak verandert er ogenschijnlijk niet veel, al zie je de vraag naar andere types ijs wel toenemen. Tot dusver zijn de trends echter vooral voorbehouden aan...

IJs met probiotica voor gezonde hersenen

IJs met probiotica voor gezonde hersenen

Zuivel kandideert als nieuwe hype. Het kan een moodbooster worden. Verschillende studies zien een positief effect van zuivelproducten op het humeur en de mentale gezondheid. Dat biedt perspectief voor de zuivelindustrie, schrijft Australian Food News. Foto: Daria-Yakovleva, Pixabay Tijdens de eerste coronalockdown snackten consumenten vaker...

Deens bedrijf ontwikkelt plantaardig softijs

Deens bedrijf ontwikkelt plantaardig softijs

Het Deense bedrijf Naturli' produceert plantaardige voedingswaren, waaronder ijs. De afgelopen twee jaar werkten de productontwikkelaars aan plantaardig softijs. Het resultaat is 100 procent groen softijs.