Eerste lichting cursisten doet examen op IJscentrum

Examen IJsbereider_1_Foto: IJscentrum

Foto's: Hidde de Brabander

De eerste groep cursisten die in oktober de cursus IJsbereider startte, deed maandag 2 december examen in het IJscentrum. Komende week volgen er nog twee examendagen. Daarmee levert het IJscentrum haar eerste groep ijsbereiders af vanuit de nieuwe locatie, de Food Innovation Academy in Vlaardingen.

Tijdens het examen worden de cursisten getest op de kennis en vaardigheden die zij tijdens de cursus IJsbereider konden opdoen. Ze tonen hun skills tijdens een praktijk- en theoriegedeelte. Tijdens het praktijkexamen maken de cursisten twee ijsmixen: een roomijsmix en een sorbetijsmix. Deze moeten worden afgedraaid tot een ijsje. De cursisten weten vooraf niet welke smaken ze moeten bereiden - deze krijgen ze door de examinatoren ter plaatse toegewezen.

SVH Meesterijsbereiders als examinatoren

Tijdens het examen in het IJscentrum zijn altijd twee examinatoren aanwezig, vanuit het Gilde van SVH Meesterijsbereiders. Op maandag 2 december waren dat SVH Meesterijsbereiders Bob Frie en Alfons Graumans. Die laatste, eigenaar van Alfons IJscreaties in Rijsbergen, neemt het stokje van Frie over als coördinator examens. Wat inhoudt dat Graumans de planning van de examinatoren voor rekening neemt. Frie blijft overigens wel examineren.

De cursisten van deze eerste lichting komen uit het hele land. Ze werken bij melkveebedrijven of ijssalons, maar komen ook uit andere sectoren, zoals de ict en makelaardij. In totaal waren er 24 cursisten, waarvan 20 deze maand examen doen. De overige vier schuiven wegens een drukke decemberplanning begin komend jaar aan tijdens het examen. De cursisten die examen hebben gedaan, horen binnen zes weken of ze geslaagd zijn. De diploma-uitreiking volgt in het voorjaar van 2020. Dan wordt ook bekendgemaakt wie de best geslaagde ijsbereider is. Deze kersverse ijsbereider mag dan een dag stagelopen bij een SVH Meesterijsbereider naar keuze.

Ook gecertificeerd ijsbereider worden?

De volgende cursus IJsbereider start al op 7 januari. Voor aanmelden en overige cursusdata (zoals de weekcursus die eind januari start), kijk op www.ijscentrum.nl.

Dossiers
Lees ook
Belgische ijsondernemers starten nieuwe uitdaging in foodtruck

Belgische ijsondernemers starten nieuwe uitdaging in foodtruck

De Belgische ijsondernemers Rob Thys en Wendy Leliaert starten met een nieuwe uitdaging. Woensdag 29 juni openden zij in Zonhoven hun nieuwe ijstruck De Smaakbom.

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Het IJscentrum heeft een nieuwe special: Alcohol in ijs. SVH Meesterijsbereider Bas van Haaren geeft deze cursus voor de eerste keer op 29 augustus . Hij deelt met de deelnemers zijn kennis over alcohol in ijs.

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Op 1 juli aanstaande start opnieuw een aanvraagronde voor de STAP-subsidie: een individuele subsidie van maximaal duizend euro, die is bedoeld voor scholing en ontwikkeling. Diverse trainingen en opleidingen van Bakery Institute, Foodbase en HAS Hogeschool komen op dat moment voor de STAP-subsidie in aanmerking.