Eerste lichting cursisten doet examen op IJscentrum

Examen IJsbereider_1_Foto: IJscentrum

Foto's: Hidde de Brabander

De eerste groep cursisten die in oktober de cursus IJsbereider startte, deed maandag 2 december examen in het IJscentrum. Komende week volgen er nog twee examendagen. Daarmee levert het IJscentrum haar eerste groep ijsbereiders af vanuit de nieuwe locatie, de Food Innovation Academy in Vlaardingen.

Tijdens het examen worden de cursisten getest op de kennis en vaardigheden die zij tijdens de cursus IJsbereider konden opdoen. Ze tonen hun skills tijdens een praktijk- en theoriegedeelte. Tijdens het praktijkexamen maken de cursisten twee ijsmixen: een roomijsmix en een sorbetijsmix. Deze moeten worden afgedraaid tot een ijsje. De cursisten weten vooraf niet welke smaken ze moeten bereiden - deze krijgen ze door de examinatoren ter plaatse toegewezen.

SVH Meesterijsbereiders als examinatoren

Tijdens het examen in het IJscentrum zijn altijd twee examinatoren aanwezig, vanuit het Gilde van SVH Meesterijsbereiders. Op maandag 2 december waren dat SVH Meesterijsbereiders Bob Frie en Alfons Graumans. Die laatste, eigenaar van Alfons IJscreaties in Rijsbergen, neemt het stokje van Frie over als coördinator examens. Wat inhoudt dat Graumans de planning van de examinatoren voor rekening neemt. Frie blijft overigens wel examineren.

De cursisten van deze eerste lichting komen uit het hele land. Ze werken bij melkveebedrijven of ijssalons, maar komen ook uit andere sectoren, zoals de ict en makelaardij. In totaal waren er 24 cursisten, waarvan 20 deze maand examen doen. De overige vier schuiven wegens een drukke decemberplanning begin komend jaar aan tijdens het examen. De cursisten die examen hebben gedaan, horen binnen zes weken of ze geslaagd zijn. De diploma-uitreiking volgt in het voorjaar van 2020. Dan wordt ook bekendgemaakt wie de best geslaagde ijsbereider is. Deze kersverse ijsbereider mag dan een dag stagelopen bij een SVH Meesterijsbereider naar keuze.

Ook gecertificeerd ijsbereider worden?

De volgende cursus IJsbereider start al op 7 januari. Voor aanmelden en overige cursusdata (zoals de weekcursus die eind januari start), kijk op www.ijscentrum.nl.

Dossiers
Lees ook
IJscentrum: laatste examens voor de zomer

IJscentrum: laatste examens voor de zomer

Voor de deelnemers aan de cursus IJsbereider aan het IJscentrum is het een spannende week. Woensdag 1 en donderdag 2 juli zijn het namelijk de examendagen. Dan wordt hun opgedane kennis op het gebied van de praktijk en theorie van het ambachtelijk ijsbereiden getest. In totaal nemen 16 cursisten het examen af. Op 15 september vindt de diplomering plaats...

Docenten IJscentrum klaar voor nieuw cursusjaar

Docenten IJscentrum klaar voor nieuw cursusjaar

De docentendag op het IJscentrum, dinsdag 16 juni, stond in het teken van vernieuwing. Met ingang van het nieuwe cursusjaar neemt Hidde de Brabander het stokje over van manager Jacques Vos, die met pensioen gaat. Hij nam de docenten mee in zijn visie voor het IJscentrum.

Uitstekende score IJscentrum bij eerste HACCP-inspectie

Uitstekende score IJscentrum bij eerste HACCP-inspectie

De eerste HACCP-inspectie op de nieuwe locatie van het IJscentrum, de Food Innovation Academy in Vlaardingen, zit erop. Op woensdag 27 mei deelden de cursisten aan de cursus IJsbereider het lokaal met een inspecteur van Houwers Groep. De ruimte werd onder de loep genomen, maar ook docent en cursisten moesten paraat staan voor vragen. Met een score van...