Eerste lichting cursisten doet examen op IJscentrum

Examen IJsbereider_1_Foto: IJscentrum

Foto's: Hidde de Brabander

De eerste groep cursisten die in oktober de cursus IJsbereider startte, deed maandag 2 december examen in het IJscentrum. Komende week volgen er nog twee examendagen. Daarmee levert het IJscentrum haar eerste groep ijsbereiders af vanuit de nieuwe locatie, de Food Innovation Academy in Vlaardingen.

Tijdens het examen worden de cursisten getest op de kennis en vaardigheden die zij tijdens de cursus IJsbereider konden opdoen. Ze tonen hun skills tijdens een praktijk- en theoriegedeelte. Tijdens het praktijkexamen maken de cursisten twee ijsmixen: een roomijsmix en een sorbetijsmix. Deze moeten worden afgedraaid tot een ijsje. De cursisten weten vooraf niet welke smaken ze moeten bereiden - deze krijgen ze door de examinatoren ter plaatse toegewezen.

SVH Meesterijsbereiders als examinatoren

Tijdens het examen in het IJscentrum zijn altijd twee examinatoren aanwezig, vanuit het Gilde van SVH Meesterijsbereiders. Op maandag 2 december waren dat SVH Meesterijsbereiders Bob Frie en Alfons Graumans. Die laatste, eigenaar van Alfons IJscreaties in Rijsbergen, neemt het stokje van Frie over als coördinator examens. Wat inhoudt dat Graumans de planning van de examinatoren voor rekening neemt. Frie blijft overigens wel examineren.

De cursisten van deze eerste lichting komen uit het hele land. Ze werken bij melkveebedrijven of ijssalons, maar komen ook uit andere sectoren, zoals de ict en makelaardij. In totaal waren er 24 cursisten, waarvan 20 deze maand examen doen. De overige vier schuiven wegens een drukke decemberplanning begin komend jaar aan tijdens het examen. De cursisten die examen hebben gedaan, horen binnen zes weken of ze geslaagd zijn. De diploma-uitreiking volgt in het voorjaar van 2020. Dan wordt ook bekendgemaakt wie de best geslaagde ijsbereider is. Deze kersverse ijsbereider mag dan een dag stagelopen bij een SVH Meesterijsbereider naar keuze.

Ook gecertificeerd ijsbereider worden?

De volgende cursus IJsbereider start al op 7 januari. Voor aanmelden en overige cursusdata (zoals de weekcursus die eind januari start), kijk op www.ijscentrum.nl.

Dossiers
Lees ook
IJscentrum sluit tot april vanwege coronavirus

IJscentrum sluit tot april vanwege coronavirus

Het IJscentrum heeft besloten om tot en met 31 maart geen cursussen te verzorgen in de Food Innovation Academy in Vlaardingen. Dit besluit werd genomen nadat de regering 12 maart nieuwe maatregelen afkondigde om het coronavirus COVID-19 in te dammen.

Partijen ondertekenen intentieverklaring voor Sectorhuis IJs

Partijen ondertekenen intentieverklaring voor Sectorhuis IJs

Teun Loonen (voorzitter branchevereniging), Theo Clevers (voorzitter Gilde) en Harry van der Zaag (directeur Lentiz |Cursus & Consult, namens IJscentrum) ondertekenden op 2 maart op Bakkersvak de intentieverklaring voor het vormen van het Sectorhuis IJs. Hierbinnen willen de partijen intensief samenwerken om ambachtelijk ijs te promoten en de sector...

Foodvakdag: nieuw vakevenement van Vakblad IJs! voor retailers in food

Foodvakdag: nieuw vakevenement van Vakblad IJs! voor retailers in food

Hoe blijf je met je winkel winstgevend? Hoe haal je het beste uit je personeel? Over 4 jaar ga ik met pensioen, hoe regel ik mijn bedrijfsovername? Hoe kan ik slim inkopen? Wat is het beste kassasysteem? Vragen waar foodretailers allemaal mee te maken krijgen. Daarom organiseert Vakblad IJs! op maandag 8 juni de Foodvakdag. Dit nieuwe overkoepelde vakevenement...