Eenvoud sorbet zorgt voor winst Gelato Festival Challenge

voor bericht gelato festival challenge bew

Tijdens de Horeca Expo in België vindt jaarlijks de Gelato Festival Challenge, initiatief van de Carpigiani Gelato University, plaats. Rob Proost van ijssalon Barijs uit Lichtaart won deze wedstrijd.

Aan de Gelato Festival Challenge deden 27 ijsbereiders mee. De jury beoordeelde het ijs van alle deelnemers op smaakcombinatie, presentatie en opmaak, structuur van het ijs en de algehele creativiteit. Proost kwam als beste uit de bus met zijn ijs van frambozen, lychee en rozenwater.

“We merken dat het ambacht van ijs maken in België veel meer leeft dan een paar jaar geleden.”, vertelde de voorzitter van de jury, Bas van Haaren. “De ervaring die ze hier in de restaurant-sector hebben en de enorme kennis van smaken vertaalt zich ook in de ijsbereidingen. Het niveau stijgt zienderogen. Al trappen velen in de val dat ze geforceerd willen imponeren. Ze trachten veel te veel in één ijsje te steken. De winnaar won net door de eenvoud van zijn sorbet. De drie smaken kwamen prima uit, lagen in balans, zorgden voor frisheid zonder dat ze iets extra’s nodig hadden. Een prima uitvoering.”

Winnaar

Proost is al vier jaar bezig met het bereiden van ijs. Naast ijsbereider is de winnaar ook een patissier. Hij was erg verrast door de winst. “Heel de dag leek alles mis te lopen. Gisteravond nog was mijn ornament voor de afwerking stuk gegaan, dus mijn verwachtingen lagen niet zo hoog.”, zegt Proost. “Als patissier was ik altijd al met ijs bezig. Er is een grote liefde voor dit product, dat dus wel degelijk veel verder reikt dan mokka en vanille. Voor mijn overwinnings-ijs haalde ik inspiratie bij een collega die een soortgelijk dessert in gebak had bedacht. Ik vertaalde dat in verschillende ijssmaken. Gelukkig heb ik geluisterd naar mijn vrouw. Zij zei me om voor de frambozen, lychee en rozenwater te gaan.”

Lees ook
De Gouden IJsspatel op Bakkersvak

De Gouden IJsspatel op Bakkersvak

Op Bakkersvak 2019 vindt voor het eerst de IJsVak-wedstrijd de Gouden IJsspatel plaats. Dit gebeurt in samenwerking met het Ambachtelijk IJscentrum. Op dinsdag 12 maart gaan ijsbereiders de strijd met elkaar aan. De presentatie is in handen van tv-presentatrice Mascha de Rooij, onder andere bekend van Omroep MAX. De ambachtelijke ijsbereider kon...

Stefan Beerens wint de Gelato Festival Challenge

Stefan Beerens wint de Gelato Festival Challenge

Stefan Beerens van IJssalon Pavarotti Dolce uit Leidschendam won gisteren, 7 februari,  de Gelato Festival Challenge in Dordrecht. De jury beoordeelde zijn Guilty Pleasure, een combinatie van ijs op basis van witte chocolade, sinaasappel, gezouten caramel en een crunch van pecannoten, als beste. Als kampioen mag Beerens Nederland vertegenwoordigen...

Het grootste ijsontbijt van Nederland

Het grootste ijsontbijt van Nederland

Tijdens de wedstrijd om De Gouden IJsspatel op 12 maart organiseert de wedstrijdcommissie in samenwerking met het Gilde van Meesterijsbereiders het grootste ijsontbijt van Nederland. Iedereen kan aanschuiven om de optimale ijsbeleving te krijgen die tijdens de wedstrijden centraal staat. De wedstrijdsmaak van dit jaar is koffie-roomijs. De strijd...