Docenten Ambachtelijk IJscentrum zwaaien af

Frans 1

Ze staken hun ziel en zaligheid in de vakopleiding: de ijssector móest een boost krijgen! Hun missie slaagde. Na zestien jaar toewijding is het onvermijdelijke moment daar: het Ambachtelijk IJscentrum neemt afscheid van Aldo de Marco en Frans Christiaans.

Frans Christiaans

Toen eind jaren negentig het Ambachtelijk IJscentrum werd opgericht, was Frans Christiaans (61) een ideale versterking van het team. Hij was tweedegraads docent Koken én had praktijkervaring. “Ik had als kok gewerkt in hotels en restaurants. Ook patisserie had mijn aandacht al. Toen ik door deze opleiding werd benaderd en Meesterijsbereider werd, viel alles z’n plek: ijs is mijn passie.”

Ambachtelijk IJscentrum

Christiaans weet nog goed waarom de komst van het Ambachtelijk IJscentrum ineens zo urgent werd: een test van het AD. “Het artikel berichtte dat het bij ijsbereiders erbarmelijk gesteld was met de hygiëne. Het imago van de ijssector kreeg een grote deuk. Er moest iets gebeuren!” Opleidingen werden gecentraliseerd in Wageningen. Er kwamen zakelijke partners voor financiële middelen, ijsbereiders voor inhoudelijke kennis en docenten voor het onderwijskundige aspect. Verschillende specialisten schreven samen het eerste cursusboek. Gebundelde krachten vormen nog altijd de basis van het succes.

Aldo de Marco

  • Aldo-3-300x225 Aldo de Marco

In deze fase werd ook Aldo de Marco (67) al bij het initiatief betrokken. De eigenaar van IJssalon Venezia in Oss was destijds actief in Amsterdam en secretaris van de Vereniging van Italiaanse IJsbereiders. Hij erkende de noodzaak van één nieuw opleidingsinstituut. “Waar ik destijds lesgaf was alles nog van hout in plaats van RVS. Tegen de leerlingen zeiden we dat ze daar maar doorheen moesten kijken!”, lacht De Marco. “Door de jaren heen is de opleiding veel praktijkgerichter geworden. Meer zelf ontdekken, proeven, feedback geven en krijgen.”

Basisopleiding en specialistenopleiding

Inmiddels is er een basisopleiding en een specialistenopleiding. De lesstof varieert van grondstoffen en hun eigenschappen tot receptuurontwikkeling. Ook hygiëne, het issue dat ooit leidde tot de oprichting, is een belangrijk vak. Ook de rol van de docent is sterk gewijzigd. De Marco: “Voorheen gaf je alleen les in het vak waarin je goed was. Tegenwoordig begeleid je een groep bij alle theorie- en praktijklessen.”

Trots

Nu hun tijdperk bij het IJscentrum erop zit, kijken zij met trots terug. De Marco: “De instroom is nog altijd goed. Van koks tot serieuze hobbyisten, zelfs uit België. Er is geen sterkere ijsopleiding te vinden.” Christiaans vult aan: “Tot vorig jaar hebben we gemiddeld honderdtwintig mensen per jaar opgeleid. De specialisatieopleiding brengt weer nieuwe Meesterijsbereiders voort. Deze week is de zaak van Mark van Gaal, IJs & Spijs in Haps, uitgeroepen tot IJssalon van het Jaar, terwijl ook Jacqueline Hilders hiervoor was genomineerd. Allebei oud-leerlingen van ons. Fantastisch toch!”

Lees ook
Events van het IJscentrum

Events van het IJscentrum

De events van het Ambachtelijk IJscentrum komen steeds dichterbij! Op dinsdag 17 september vindt Ice This Day plaats. En op dinsdag 12 november is het weer tijd voor de Algemene Leden Vergadering.

Workshops, netwerken en oldtimers tijdens Ice This Day 2019

Workshops, netwerken en oldtimers tijdens Ice This Day 2019

17 september is het weer tijd voor Ice This Day, de jaarlijkse kennisdag van het Ambachtelijk IJscentrum. Op het programma staan leerzame en inspirerende workshops, tijd om te netwerken en de mogelijkheid om een indrukwekkende oldtimer-collectie te bekijken.

Meesterijsbereider Hans Kennis over de kneepjes van het vak

Meesterijsbereider Hans Kennis over de kneepjes van het vak

Meesterijsbereider Hans Kennis runt drie bedrijven in ijs en chocolade. Zelfs in de winter heeft hij werk, eigenlijk meer dan hij zelf verwachtte. Wat verklaart zijn succes?