Aan de slag met gezond, vegan, online en de wereldkeuken. Voedsel van dichterbij, weten waar je voedsel vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en kiezen voor kwaliteit; de trends voor 2020 zijn niet verrassend, maar bieden zeker kansen voor de (ambachtelijke) versondernemer.

Gezond, gezonder, gezondst

Minder suiker, minder vet, minder alcohol, minder koolhydraten, meer eiwitten, meer sporten en meer gepersonaliseerd voedsel; gezondheid is en blijft ook in 2020 een belangrijke trend in voeding. Wat dan precies gezond is, daarover zullen we waarschijnlijk wel discussies blijven voeren (Moeten rood vlees en worst nou wel of niet in de ban? Melk is goed voor je, boter juist niet? Rode wijn, maar alleen als het één glas is? Broodbuik of goede vezels?). Maar dat consumenten op het vlak van voeding nog meer over gezondheid gaan nadenken, is wel duidelijk. Dat levert voor (volkoren) brood grote kansen op en ook vlees en vis staan in de schijf van vijf van het voedingscentrum en worden door veel consumenten gezien als gezonde onderdelen van een volwaardige maaltijd.

Een kleine kentering lijkt wel gaande: aangezien gezondheid al een tijdje een trend is in voedingsland, komt er ook een tegenbeweging aan. Zondigen mag in 2020. En áls consumenten zondigen, dan doen ze het goed: frites van een ‘ambachtelijk atelier’, een broodje ijs bij een goede ijssalon als ontbijt, kwaliteitsvlees van de slager en taartjes van de banketbakker.

 

Tip

Weten wat er op het eetlijstje van millenials staat? Bekijk dan het lijstje dat culinair journaliste Mara Grimm opsomt in haar column in Het Parool.

 

Duurzaam en eerlijk

De levensmiddelenbeurs Anuga die om het jaar in het Duitse Keulen wordt gehouden, geldt als de grootste ter wereld en dit jaar vierde de beurs ook nog eens het 100-jarig bestaan. Met recht een beurs om rekening mee te houden en om trends te spotten. Deze editie was al snel duidelijk dat alles nu en komend jaar draait om puur en eerlijk, gezond, gemakkelijk, gemaakt met de beste intenties met oog voor de natuur, de boeren en het milieu. Duurzaamheid is misschien wel de belangrijkste boodschap die producenten willen uitdragen. Niet voor niets is de kleur groen de meest terugkomende in verpakkingen. Maar de consument wil ook genieten; op smaak, beleving en gemak kunnen geen concessies worden gedaan. Producten moeten een eerlijk verhaal hebben én ze moeten snel te bereiden zijn.

Consumenten hebben een steeds grotere voorkeur voor seizoensgebonden producten, voedsel dat uit de buurt komt en ze kijken steeds meer naar verspilling. Initiatieven zoals Instock groeien, meer ondernemers sluiten zich aan bij Too good to go (LINK) of ontwikkelen zelf manieren om voedselverspilling tegen te gaan. En vergeet als ondernemer niet om aan je klant te vertellen op welke manier je daarmee bezig bent. Want de klant is op zoek naar minder verspilling, die draagt daar graag aan bij.

Vegan! (Maar geen insecten meer)

De trend waar niemand op Anuga omheen kon was vegan. Tientallen aanbieders met vlees, zuivel en dranken hebben vegan producten, volledig plantaardig en zonder gmo’s, cholesterol of hormonen. Zo zijn er vegan frisdranken, vegan kaas, vegan zuivelproducten, vegan snijworst, vegan hamburgers en vegan worsten. Vleesvervangers bestaan al decennia, maar wat de nieuwe producten onderscheidt is hun smaak. De tijd dat alleen principiële veganisten deze producten kochten en daarbij een flauwe sojasmaak voor lief namen, is definitief voorbij. Er is een groeiende markt voor vegan producten die de smaak en het mondgevoel van echte vis en echt vlees zo dicht mogelijk benaderen. Producenten kunnen zich ook nog onderscheiden in de gebruikte eiwitbron. Erwten zijn al enige tijd in trek als alternatief voor het minder smakelijke en met het imago worstelende soja. Beyond Meat, Moving Mountains en het Deense Naturli zetten allemaal in op erwten. Helaas blijft de productie nog achter; voor de komende jaren zijn de oogsten van dit ingrediënt al grotendeels opgekocht. Schaalvergroting zal dus moeilijk zijn voor de erwtenburgers, waardoor er veel potentie is voor de ontwikkeling van andere eiwitbronnen. Aardappelen bijvoorbeeld, of misschien wel insecten.

Over insecten gesproken, die al lang geleden gespotte ‘trend’ komt nog niet echt op stoom. Dat heeft misschien te maken met de strenge Europese regels omtrent zulke ‘novel foods’. Maar waarschijnlijk ligt de oorzaak nog meer bij onze eetcultuur. Krioelende beestjes vinden we simpelweg alleen smakelijk als ze uit het water komen. De trend op dit gebied is misschien dan ook om die insecten grondig te verwerken in snacks die zo min mogelijk aan insecten doen denken. Zoals groenteballen met een beetje extra eiwit. En zet vooral ook geen plaatjes van de betreffende beestjes op de verpakking.

Gemak dient de mens

Fysieke winkels zijn nog altijd belangrijk voor de consument, maar moeten echt een meerwaarde hebben ten opzichte van het gemak en de 24-uursmogelijkheden van online. Want de trend – zeker onder jongere consumenten is – ‘we want it all, and we want it now’. Dus wil je de trend van ‘mobile first’ het hoofd kunnen bieden, dan moet je bijzondere producten verkopen met een meer dan goede service. Consumenten moeten een reden hebben om naar jouw zaak te komen. Zorg dat je medewerkers je klanten goed voor kunnen lichten over en enthousiasmeren voor je product, zorg voor goede kwaliteit en tot slot: bied zelf ook aanvullende online mogelijkheden. Heb je al een bestelmogelijkheid op je website? Je kunt bestellingen in de winkel laten ophalen, of misschien kun je een samenwerking aangaan met een verswinkel in een dorp verderop waar klanten hun online bestelling op kunnen halen? Of plaats een kast naast uw winkel waar klanten buiten openingstijd hun producten af kunnen halen. De consument wil op elk moment van de dag geholpen worden en er zijn steeds meer manieren om dat te doen.

De wereld op je bord

De wereld wordt steeds kleiner en foodtrends waaien van alle kanten over. Werd de Japanse katsu-sando (een sandwich met een schnitzel ertussen om het kort en oneerbiedig uit te leggen) eerst een groot succes in Londen en New York, inmiddels zijn in Nederland ook de eerste broodjes gesignaleerd. Poké bowls kwamen en bleven, cronuts kwamen en verdwenen, en zelfs onze nationale haring kan niet ontsnappen aan internationale verhipping. Om onze nationale lekkernij populairder te maken onder jongeren wordt ook de haring gebruikt in wereldtrends zoals sushi, taco’s of natuurlijk de eerder genoemde poké bowls. Het Amerikaanse Whole Food Markets ziet de opkomst van de West-Afrikaanse keuken in 2020 met granen als fonio, teff en gierst en superfoods zoals moringa en tamarinde. Verschillende soorten bloem worden populairder onder consumenten (bijvoorbeeld bananenbloem) en soja wordt (uit duurzaamheid en allergie-oogpunt) steeds vaker vervangen door bijvoorbeeld noten en andere bonen.

Verder lezen over trends in 2020

Food Inspiration Magazine

Foodyard magazine

 

Altijd op de hoogte blijven?