Digitale ledenvergadering VAIJ in teken van verandering

bestuursleden VAIJ

Vier nieuwe bestuursleden, twee vertrekkende leden en een penningmeester die zijn functie overdraagt. De algemene ledenvergadering van Vereniging Ambachtelijk IJscentrum stond in het teken van verandering. Maar ook van samenwerking: de branchevereniging voor ijsbereiders trekt de banden aan met Vakblad IJs! en heeft een deal gesloten met Schepijskaart van Nederland.

Naast de vaste agendapunten zoals de financiële verantwoording en een terugblik op het jaar, was deze ledenvergadering van 10 november een speciale editie. Speciaal, omdat hij via Zoom plaatsvond. Vanuit IJssalon Kees in Geldrop namen vier bestuursleden zitting aan tafels met een ruime onderlinge afstand. De organisatie was in handen van S4H en Jesper Kees, zoon van ijsbereider en bestuurslid Leon Kees. Maar de meeting was óók bijzonder omdat er over meerdere zaken gestemd zou worden. We verklappen het alvast: bij elke stemronde was de uitkomst positief.

Vertrekkende en nieuwe bestuursleden

IJsbereider Ron Holland (Huize Holland in Uden) neemt afscheid als bestuurslid van de branchevereniging. Jarenlang zette hij zich in voor de club. Met name evenementen waren zijn specialiteit. Dennis Lemmen uit Reuver kennen we van de IJs-vakwedstrijden, waar hij zich actief inzette naast Eurovote. Een taak waarvoor je stevig in je schoenen moet staan. Maar hij liet zich niet afleiden. Dennis gaat zich meer richten op zijn zaak, Jo’s IJssalon in Reuver.

Gijs van Dijk, Hidde de Brabander, Oppie Riedstra en Björn Cocu zijn na een stemronde met elk een overweldigend positieve uitkomst de nieuwe bestuursleden van Ambachtelijk IJscentrum. In korte filmpjes stelden zij zich aan de toehoorders voor. Gijs (’t IJshuys in Heusden) en Björn (Intelligentia Taste Rooms in Eindhoven) treden toe als ijsbereider. Wel met de kanttekening dat Björn Cocu pas per april 2021 aantreedt, gezien zijn nominatie in de wedstrijd IJssalon van het Jaar. Hidde, manager IJscentrum, neemt als afgevaardigde van het IJscentrum plaats in het bestuur. Oppie Riedstra, eigenaresse van IJssalon Iiskâld in Lemmer en Urk, neemt de taak van penningmeester op zich. Daarmee neemt ze de verantwoordelijkheden over van Martin van Rossum (Valmar Nederland). Martin heeft zich zo’n 20 jaar ingezet als penningmeester en vindt het nu tijd om de taak over te dragen. Wel geeft hij aan het penningmeesterschap voor het nieuwe sectorhuis, NL IJS, op zich te gaan nemen. Daar is het bestuur enorm blij mee.

Samenwerking Vakblad IJs!

Met ingang van deze editie is Vakblad IJs! Officieel weer terug in het ledenpakket van Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Dat houdt in dat ieder lid van de vereniging het vakblad voor de ambachtelijke ijsbereider automatisch ontvangt. Op deze manier hopen uitgeverij Alea Publishers en Vereniging Ambachtelijk IJscentrum elkaar te versterken. Het abonnementsgeld voor Vakblad IJs! komt te vervallen. Daartegenover staat dat de contributie voor de vereniging omhoog gaat naar 150 eur per jaar. Per saldo betaalt een lid dan minder voor het Vakblad IJs!-abonnement. Ook hierover werd gestemd: een ruime meerderheid is voor.

Schepijskaart van Nederland

De branchevereniging heeft een klap gegeven op de samenwerking met Maurice Spronkers, beheerder van de Schepijskaart van Nederland. Tot voor kort bestonden er twee ‘ijskaarten’ naast elkaar. De íjskaart van Nederland wordt nu gelinkt naar www.schepijskaartvannederland.nl. Op deze kaart een overzicht van alle ijsverkooppunten, waarbij VAIJ-leden extra uitgelicht worden.

Erelid Jacques Vos

Unaniem is besloten om Jacques Vos de titel erelid toe te kennen. Over Jacques, ‘mister icecream’, is in editie 51 van Vakblad IJs! al veel gezegd en besproken. De eretitel mocht niet uitblijven, was het bestuur van mening. De leden gaven hierop een volmondig ‘yes’. Jacques werd door voorzitter Teun Loonen verrast met een ijsspeldje, dat hij met trots gaat dragen.

Lees ook
Nog twee plaatsen vrij voor dagcursus Suikerreductie

Nog twee plaatsen vrij voor dagcursus Suikerreductie

Woensdag 11 november geeft docent Bas van Haaren voor de eerste keer de dagcursus Suikerreductie. Er zijn nog twee plaatsen vrij voor deze nieuwe cursus van het IJscentrum.

Nieuwe cursus IJs&Patisserie in februari

Nieuwe cursus IJs&Patisserie in februari

De tweedaagse cursus IJs&Patisserie van het IJscentrum is een groot succes. In oktober was het volle bak. De cursisten voelden zich uitgedaagd om hun ijspatisserie een echte upgrade te geven. “Het waren twee intensieve dagen”, blikt vakdocent Hidde de Brabander terug. “Maar iedereen ging met een koffer vol inspiratie naar huis.” Op 16 en 17 februari...

Algemene ledenvergadering Ambachtelijk IJscentrum

Algemene ledenvergadering Ambachtelijk IJscentrum

Op dinsdag 10 november vindt de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum plaats. Vanwege de coronamaatregelen vindt deze bijeenkomst deze keer online plaats.