De wijze van eten beïnvloedt de smaak van ijs

ijs likken_pixabay

Foto: Pixabay

Hoe eet jij je ijsje? Likkend, bijtend of zuigend? De wijze waarop je je ijsje eet, beïnvloedt de smaak. Kauw je op je ijsje? Dan proef je de fruitsmaken beter! En als je het ijs laat smelten in je mond, dan proef je de zoete smaak beter. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Monica Aguayo-Mendoza en haar collega’s van Unilever.

“We wisten dat consumenten op verschillende manieren hun ijsjes eten, maar de rol daarvan bij smaakbeleving was nog niet onderzocht”, vertelt Aguayo-Mendoza, promovendus bij Physics and Physical Chemistry of Foods, in Resource. “IJsproducenten kunnen met deze kennis de textuur van het ijs aanpassen, waardoor iemand er bijvoorbeeld meer op moet kauwen. Zo kunnen ze de smaakbeleving sturen.”

Aan het onderzoek namen 103 proefpersonen, vooral Wageningse studenten, deel. Zij gaven in een enquête aan wat voor ijseter ze waren: een bijter, likker, smelter, zuiger of een combinatie. Ook werden de proefpersonen in het laboratorium gefilmd terwijl ze een ijsje aten. Uit zowel de enquête als uit de videobeelden kwam naar voren dat 75 procent van de deelnemers een combinatie van eettechnieken gebruikt.

22 proefpersonen werden geselecteerd. Zij volgden een aantal trainingssessies waar ze leerden om smaak en textuur te evalueren. Daarna keerden ze terug voor een tweede ijsjesronde. Dit gaven de onderzoekers hen specifieke instructies om het ijsje bijtend te eten, of op de tong te laten smelten, of gewoon te eten zoals ze dat normaal zouden doen. Hierbij kwam naar voren dat de kauwers vooral fruitsmaken proefden, terwijl bij de deelnemers die het ijs op de tong lieten smelten vooral de zoete smaak proefden.

Aguayo-Mendoza zegt dat het wel lastig is om de resultaten te generaliseren. "Tijdens het eten smelt ijs, en dat maakt dat mensen gaandeweg anders gaan eten, bijvoorbeeld meer likken. Daarnaast deden er nu alleen studenten aan het onderzoek mee. Het zou interessant zijn om ook onderzoek te doen naar eetgedrag van bijvoorbeeld ouderen en kinderen."

Bron: Resource - Wageningen UR

Dossiers
Lees ook
Hoe smaakt gezond schepijs?

Hoe smaakt gezond schepijs?

Verschillende ijsproducenten zoals Alpro, Oppo en Breyers, bieden 'gezond' ijs aan. Dit light-ijs zit niet alleen in een kleinere verpakking. Ook bevat het volgens de producenten minder suiker bevat, meer proteïne of minde calorieën. Het AD laat de smaak van dit ijs keuren door jury.

Waarom je hoofdpijn krijgt van ijs

Waarom je hoofdpijn krijgt van ijs

Het klinkt als een urban myth, maar er zijn mensen die hoofdpijn krijgen van het eten van ijs. ‘IJshoofdpijn’ heet dat in het Nederlands. De Amerikaanse site The Salt beschrijft hoe haarvaatjes in het verhemelte krimpen door de plotselinge kou. Zenuwuiteinden naast die haarvaatjes pikken de krimp op als pijnprikkel en vuren signalen af naar de hersenen....

Meesterlijk recept: Siciliaanse IJssandwich

Meesterlijk recept: Siciliaanse IJssandwich

De zomer is altijd erg druk voor de ijsbereider. Maar voor iemand zoals ik, zonder ijssalon, is het juist in de winter aanpoten. In de zomer heb ik juist tijd om veel ijsjes te keuren en dat doe ik dan ook graag. Zoals op vakantie in Italië, want kom je daar niet onderuit. Geen gifgroene pistache Mijn dochters lusten dan ook wel een ijsje, maar...