De Verstandige Kock

De Verstandige Kock is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw. Hierin staan culinaire gerechten van de Lage Landen uit deze perdiode. Twintig recepten uit dit boek zijn nu bewerkt voor de moderne keuken.
Het kookboek De Verstandige Kock werd in 1669 als sluitstuk opgenomen in het driedelige ‘Het Vermakelijck landtleven’, een handleiding voor buitenplaatsbezitters. De gegoede burgerij trok vanuit de stad naar buitenplaatsen om er te genieten van het frisse platteland, van een lekkere maaltijd met vrienden en familie, van lekkere groenten en fruit die ter plekke werden geteeld.
Het boek is geschreven door Marleen Willebrands (neerlandica en culinair-historisch deskundige), Alexandra van Dongen (kunsthistorica en conservator van ‘Museum Boijmans Van Beuningen’), en Manon Henzen (culinair historica en eigenaar van historisch kookatelier ‘eet!verleden’). Willebrands hertaalde 194 recepten in modern-Nederlands en geeft uitgebreide achtergrondinformatie. Van Dongen beschrijft het keuken- en tafelgerei dat voorkomt in De verstandige kok aan de hand van eigentijdse schilderijen en voorwerpen, en koppelt dit aan de recepten. En tot slot bewerkte Henzen twintig recepten voor de moderne keuken. "Zo kan iedereen de smaak van de zeventiende eeuw ontdekken."
Prijs: € 29,95 | ISBN: 9789056157944
Dit boek is te koop bij Libris of andere lokale boekhandels. Steun de boekhandel en koop lokaal!
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Bijzonder kerstdessert
Kerstmis is hét moment om extra uit te pakken. Klanten zetten tijdens de feestdagen graag een bijzonder dessert op tafel. IJstaarten doen het daarom altijd goed in deze periode. Met heerlijke smaakcombinaties en mooie decoraties maakt een ijstaart absoluut indruk.
Bloed, zweet maar samen
Duurzaamheid is een belangrijk thema voor bedrijven. Grote multinationals gebruiken het in hun publieke profilering maar de echte innovatie komt vaak van frisse, jonge bedrijven.
Handboek voor de ijsmaker
Volgens Bas van Haaren hebben ijsmakers de keuze uit twee soorten boeken. Een boek met een wetenschappelijke en technische insteek of een praktijkboek met veel receptuur, vaak gericht op consumenten. Daarom schreef hij samen met collega Nils Hendrikse -12ºC Gelato, een combinatie van theorie en ijscreaties gericht op de professionele ijsbereider.