De Verstandige Kock

28 november 2022 Redactie Food

De Verstandige Kock is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw. Hierin staan culinaire gerechten van de Lage Landen uit deze perdiode. Twintig recepten uit dit boek zijn nu bewerkt voor de moderne keuken. 

Het kookboek De Verstandige Kock werd in 1669 als sluitstuk opgenomen in het driedelige ‘Het Vermakelijck landtleven’, een handleiding voor buitenplaatsbezitters. De gegoede burgerij trok vanuit de stad naar buitenplaatsen om er te genieten van het frisse platteland, van een lekkere maaltijd met vrienden en familie, van lekkere groenten en fruit die ter plekke werden geteeld.

Het boek is geschreven door Marleen Willebrands (neerlandica en culinair-historisch deskundige), Alexandra van Dongen (kunsthistorica en conservator van ‘Museum Boijmans Van Beuningen’), en Manon Henzen (culinair historica en eigenaar van historisch kookatelier ‘eet!verleden’). Willebrands hertaalde 194 recepten in modern-Nederlands en geeft uitgebreide achtergrondinformatie. Van Dongen beschrijft het keuken- en tafelgerei dat voorkomt in De verstandige kok aan de hand van eigentijdse schilderijen en voorwerpen, en koppelt dit aan de recepten. En tot slot bewerkte Henzen twintig recepten voor de moderne keuken. "Zo kan iedereen de smaak van de zeventiende eeuw ontdekken."

Prijs: € 29,95 | ISBN: 9789056157944

Dit boek is te koop bij Libris of andere lokale boekhandels. Steun de boekhandel en koop lokaal! 

 

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?