De specials van het IJscentrum

6 mei 2021 Redactie Vakblad IJs
Foto: IJscentrum

In mei organiseert het IJscentrum twee specials, exclusieve dagtrainingen die de focus leggen op één onderwerp. Voor 1 mei staat de special Bindmiddelen en emulgatoren op de planning en op 25 mei staat volgt Cacao en chocolade-ijs. 

Cacao en chocolade-ijs 

Cacao is net als melk een ingrediënt dat vele vetpercentages kent. Gek genoeg houden we bij het opstellen van de receptuur van ijs wel rekening met bijvoorbeeld vetpercentages in melk, maar niet met cacaovetten en drogestoffen in chocolade. In deze dagspecial gaan we terug naar de geschiedenis van chocolade. Hoe wordt chocolade opgebouwd, waar bestaat het uit en welke invloeden hebben cacao en chocolade op ijs. Met deze informatie op zak draai jij straks het perfecte chocolade-ijs. Of het nu wit, melk, puur of Ruby-ijs is.

Wil jij je verder verdiepen in cacao en chocolade? Schrijf je dan in voor deze special op 25 mei. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar voor deze special die wordt gegeven door Hidde de Brabander. .

Bindmiddelen en emulgatoren

Er worden heel veel bindmiddelmixen gebruikt in de ijssalon.. Vaak gebruiken ijsbereiders een standaard bindmiddelmix. Daar is niets mis mee, maar wat zit er eigenlijk in? Weten waaruit een recept is opgebouwd, draagt bij aan het kunnen optimaliseren van je recepturen.

Tijdens de training Bindmiddelen en emulgatoren leren ijsbereiders onderscheid maken tussen (de werking van) verschillende bindmiddelen. Wat doet guargom, waarom voeg je johannesbroodpitmeel toe? Ook leer je zelf enkelvoudige en meervoudige bindmiddelen opbouwen. De beschikbare kant-en-klaarmixen voor bindmiddelen worden nader toegelicht. Emulgatoren, warme en koude bindmiddelen komen aan de orde. In zowel ijs op waterbasis als melkbasis.

 

Altijd op de hoogte blijven?