De Hoop beste ijssalon van het jaar

24 maart 2016

BLARICUM - IJssalon De Hoop uit Blaricum mag zich de Beste IJssalon van Nederland noemen. Dat is vanmiddag bekend gemaakt door voorzitter Jacques Vos van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ). De winnende ijssalon scoort hoog op ijssmaak, het maken van een coupe en hygiëne. Ook de mystery guest is laaiend enthousiast over De Hoop.

Emotie

Met het winnen van de titel IJssalon van het Jaar neemt ijssalon De Hoop het stokje over van Huupkens IJs in Weert. Meesterijsbereider Caroline Kooij, eigenaresse van de winnende ijssalon, nam de grote beker die hoort bij het winnen van de titel, stralend en vol emotie  in ontvangst uit handen van Jacques Vos. Ze deed dat in het bijzijn van haar partner Daan, familie, vrienden, vakgenoten en de burgemeester van Blaricum, Joan de Zwart Bloch.

Verrassing

Kooij heeft een behoorlijke staat van dienst als het gaat om nominaties en prijzen. Zo was ze met haar salon de laatste jaren steeds dicht bij de winst - ook vorig jaar was De Hoop genomineerd - maar won men nét niet. Eén keer eerder werd De Hoop IJssalon van het Jaar: dat was in 2009. Dat de salon in Blaricum dit jaar de titel zou grijpen, komt voor Kooij als een grote verrassing. Eén van de onderdelen op basis waarvan de IJssalon van het Jaar wordt verkozen, is namelijk het maken van het lekkerste schepijsje. Dit jaar stond de smaak Malaga centraal: een lastig ijsje om te maken. Toch scoort De Hoop hoog op dit onderdeel. Ook won Kooij eerder dit jaar de prestigieuze titel Vakvrouw van het Jaar.

IJSVAK-02-02-2016-226-Medium-300x200 De ijscreatie van Caroline Kooij, gemaakt tijdens de IJsVak-Beurs in februari in Uden.

Verkiezing

De organisatie van de IJssalon van het Jaar en de daaraan gekoppelde IJsVak-Wedstrijden is elk jaar in handen van de VAIJ, in samenwerking met haar commerciële partners. Tijdens de IJsvak-Beurs, de nationale ijsbeurs, op 3 februari in Uden, zijn de vijf kanshebbers bekendgemaakt. Zij scoorden het hoogst in de wedstrijden Gouden IJsspatel (lekkerste ijsbereiding) en Gouden IJscreatie (mooiste ijscreatie), wat hen de nominatie voor de titel IJssalon van het Jaar 2016 opleverde.

Beoordeling

In maart zijn alle genomineerde bedrijven door een mystery guest beoordeeld op de toepassing van de hygiënische aspecten, klantvriendelijkheid en communicatie binnen hun bedrijf. Een spannende periode, die de eigenaren met trots doorstonden. En wat is vervolgens een betere dag om de uitslag van IJssalon van het Jaar 2016 bekend te maken dan de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs? Een mooie aftrap van het nieuwe ijsseizoen, óók voor de overige genomineerden Alfons IJscreaties in Rijsbergen, IJssalon Paul Wilderink in Haaksbergen, IJs- & Koffiesalon De Zoete Inval in Bodegraven en IJssalon Luciano in Wassenaar. Zij mogen zichzelf toch tot de top-5 van beste ijssalons in Nederland rekenen.

Wedstrijdsmaak: Hazelnoot

Caroline Kooij mocht als kersvers boegbeeld van de IJssalon van het Jaar de ijssmaak bekendmaken die volgend jaar centraal staat tijdens de IJs-Vak Wedstrijden. IJsbereiders die de afgelopen IJsVak-Beurs bezochten, mochten een voorkeur uitspreken. Ze konden kiezen uit hazelnoot, cocos en ananas. Er zijn ruim honderd stemmen uitgebracht. De ijssmaak hazelnoot kreeg de meeste stemmen (45%) en wordt dus de wedstrijdsmaak in 2017.

Altijd op de hoogte blijven?