Crusio wint ‘Gouden IJscreatie 2012’

9 februari 2012

Kiona Malinka, mede-eigenaar van Crusio, heeft tijdens de IJsvak 2012 de ‘De Gouden IJscreatie 2012’ gewonnen. Hiermee heeft Kiona laten zien de mooiste en lekkerste ijscreaties van Nederland te maken.

De IJsvak 2012, hét trefpunt in Nederland voor alles op het gebied van ambachtelijk ijs, vond op dinsdag 7 februari 2012 plaats in de Fabrique te Utrecht. Aan deze wedstrijd deden dit jaar drieëntwintig ambachtelijke ijsbereiders mee die werkzaam zijn in een ijssalon in Nederland.

De opdracht: vier identieke ijscreaties
De deelnemers kregen dit jaar de opdracht om in zes minuten vier identieke ijscreaties, met minimaal drie ijssmaken, neer te zetten. Kiona maakte voor haar creatie ‘Olijfje’ een combinatie van citroen-ijs, vanille-ijs, en een ijsje van olijfolie van zwarte olijven uit de Provence. Deze smaken werden gegarneerd met pipetjes met dezelfde olijfolie, een sneeuw van die olijfolie, en een citroenzest die in een half jaar, op grof zeezout in een
weckpot eetbaar was geworden. Hierbij serveerde ze een a-la-minute bereide ijsthee van een biologische earlgrey thee.

De creaties werden door zowel een vakjury, anonieme jury als praktijkjury beoordeeld op onder andere uiterlijk, presentatie, smaak, hygiëne, haalbaarheid en kostprijs. De ijsbereiders werden daarnaast getoetst op werkwijze, voorbereiding en productkennis. Van de drie finalisten (w.o. Kees Raat van Metropolitan uit Amsterdam en Luc Blok van IJssalon Luciano uit Wassenaar), kreeg de ijscreatie Olijfje van Kiona Malinka, de meeste punten van de jury. Zij ontving uit handen van juryvoorzitter Jacques Vos ‘De Gouden IJscreatie 2012’, en ook ging ze naar huis met de “Passie Award 2012”, de prijs voor de
finalist die met de meeste beleving de ijscreatie bereid en toegelicht heeft.

Altijd op de hoogte blijven?