Coupe du Monde de la Pâtisserie zet in op verantwoord gebak

Coupe du Monde de la Pâtisserie_foto Sirha

Foto: Sirha

Tijdens de Coupe du Monde de la Pâtisserie strijden landenteams om de wereldtitel. Deze tweejaarlijkse wedstrijd slaat een nieuwe weg in. Het nieuwe organisatiecomité wil een meer geëngageerde en verantwoorde invulling van de wedstrijd. 

“Ik wilde een nieuwe impuls aan de wedstrijd geven door verantwoord en ecologisch gebak te promoten”, zegt voorzitter Pierre Hermé. “De leden van het nieuwe internationale organisatiecomité delen deze waarden en gaan de deelnemers, juryleden, partners en andere betrokkenen bij de Coupe du Monde de la Pâtisserie hierbij betrekken. Ecologisch en verantwoord gebak zijn even belangrijk voor de wedstrijd als diversiteit en uitmuntendheid."

De twee nieuwe vicevoorzitters, de chefs Claire Heitzler en Frédéric Cassel, zijn enthousiast te over de nieuwe geëngageerde aanpak. Daarnaast blijven het verbeteren van het imago van het vak en delen van kennis belangrijke pijlers van de wedstrijd.

Transparantie

“We leven in een tijd van ecologische en klimaatverandering”, zegt Claire Heitzler. “Er is een behoefte informatie en transparantie van grondstoffen, zoals de herkomst en de impact op de gezondheid. Daarvoor moeten seizoensproducten, biodiversiteit en respect voor het land een plaats krijgen in het hart van de patisserie. We moeten ons realiseren dat de natuur ons belangrijkste werkinstrument is en dat we door de beslissingen die we vandaag nemen morgen beter kunnen werken.”

Het nieuwe organisatiecomité is een mix van ervaren en jonge moderne chefs. Gezamenlijk slaan ze de nieuwe koers in en willen op deze manier een nieuwe impuls aan de wedstrijd geven. Het comité bestaat uit Julien Alvarez, Quentin Bailly, Sébastien Bouillet, Christelle Brua, Alain Chartier, Patrick Chevallot, Claire Damon, Sophie De Bernardi, Jérôme De Oliveira, Laurent Le Daniel, Johanna Le Pape, Christophe Michalak, Angelo Musa, Philippe Rigollot, Marc Rivière en Eric Vergne. Het vorige comité werkte meer dan 30 jaar onafgebroken voor de Coupe du Monde de la Pâtisserie.

Coupe du Monde de la Pâtisserie

De volgende finale van de Coupe du Monde de la Pâtisserie vindt plaats op 24 en 25 januari 2021 tijdens vakbeurs Sirha in de Eurexpo in Lyon. De finale is volgens de organisatie een eerste stap in de richting van de implementatie van deze veranderingen. Aan deze finale nemen onder andere teams uit Japan, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Chili deel. 

Lees ook
Patissiers kunnen zich inschrijven voor voorrondes Coupe du Monde

Patissiers kunnen zich inschrijven voor voorrondes Coupe du Monde

Elke twee jaar komen de beste patissiers van de wereld bij elkaar voor de Coupe du Monde in Lyon. In september organiseert het Nederlands Patisserie Team de voorronde voor deze prestigieuze patisseriewedstrijd. Patissiers, chocoladebewerkers en ijsbereiders kunnen zich nu hiervoor aanmelden.

Maleisië wint de Coupe du Monde de la Patisserie

Maleisië wint de Coupe du Monde de la Patisserie

Eenentwintig teams van over de hele wereld gingen 28 januari op de beurs Sirha de strijd aan tijdens de Coupe du Monde de la Pâtisserie. Het team uit Maleisië kwam als beste uit de strijd en mag zich wereldkampioen patisserie noemen. Voor de 30e editie van dit kampioenschap moesten de deelnemers onder andere een volledig vegan dessert...