Consumenten eten minder ijs

22 juli 2017

Gezond eten eten is in. Consumenten willen minder vet en minder suiker eten. Deze gezondheidstrend lijkt ook invloed te hebben op de ijsconsumptie. Uit onderzoek van Mintel blijkt dat er wereldwijd minder ijs wordt gegeten.

Kwaliteit

De cijfers van Mintel tonen dat consumenten in 2016 13 miljard liter ijs aten. In 2015 was dit 15,6 miljard. Volgens experts komt dit doordat de consument minder suiker wil eten. Ook is er een voorkeur voor hoge kwaliteitsproducten. Mintels analist Alex Beckett: "Mensen kiezen toch meer voor kwaliteit dan voor een literbak”.

Ook laat het onderzoek zien dat er wereldwijd wordt geëxperimenteerd met de veganistische varianten van ijs. Dit gebeurt vooral in Italië. Maar ook de Fransen, Polen en Duitsers proberen hun zuivelinname te beperken.

Consumenten vervangen hun ijsje regelmatig voor gezondere producten als frozen yoghurt. Daarnaast komen er ook steeds meer oosterse invloeden op de smaak. In de VS is mochi-ijs, een soort rijstcakeje met ijs erin, erg populair. Ook Thais ijs is in opkomst.

Verkoop

Het is opvallend dat in oosterse landen juist meer ijs wordt verkocht. Vooral in Vietnam, India en Indonesië eten de mensen meer ijs. China heeft de grootste markt wanneer het op ijs aankomt, maar per hoofd van de bevolking zijn het de Noren die het meeste ijs eten.

Altijd op de hoogte blijven?