Cacao uit Midden-Amerika

8 juli 2021 Redactie Food
Foto: Verkeersburo Centraal-Amerika

7 juli was het Wereld Chocolade Dag. In 1550 introduceerde die dag de Spaanse veroveraar Hernán Cortés cacaobonen in Europa. Reden voor Verkeersburo Centraal-Amerika wat cacao-feiten op een rijtje te zetten en te kijken naar populaire chocoladedranken in Midden-Amerika. 

In welk land in Centraal- of Zuid-Amerika cacao voor het eerst ontdekt werd, is niet met honderd procent zekerheid vast te stellen. Maar het is duidelijk dat de Azteken rond 1200 al 'xocoatl' dronken. In de precolumbiaanse periode was cacao zo'n waardevol goed dat mensen het als betaalmiddel gebruikten. De transformatie van cacao naar chocolade begint met een boom – de theobroma cacao – die goed gedijt in tropische klimaten en na 2 jaar cacaovruchten krijgt.

Naast Afrika en Zuid-Amerika is Centraal-Amerika een opkomende producent. Landen als Nicaragua, Honduras, El Salvador en Guatemala exporteren niet alleen vele tonnen aan cacao(bonen), maar ook de lokale gastronomie heeft gerechten waarin cacao een hoofdrol speelt. Europa is reeds 471 jaar in de ban van cacao. In 2018 importeerde Nederland 1,1 miljoen ton aan cacaobonen. Hieronder enkele populaire drankjes in Centraal-Amerikaanse landen waarin cacao verwerkt is.

Zwarte tamales: Guatemala
Tamales negros’ is een traditioneel gerecht in Guatemala. Er zijn drie versies, ‘Rojos’ (rood), ‘Negros’ (zwart) en ‘Fiesta’ (gemaakt tijdens feestdagen). De zwarte versie is zoet. Als er bij een bakker in Antiqua Guatemala of andere steden een rode lamp brandt, is dat een teken dat ze gereed zijn. 

Tiste uit Honduras
Tiste is een verfrissend drankje dat in veel steden in Honduras, en vooral in het Westen, bereid wordt. De drank krijgt een roodachtige kleur vanwege anatto, een kleurstof afkomstig uit de zaden van de orleaanboom. Kaneel en cacao zijn de overheersende smaken. Je drinkt het met warme of koude water of melk.

Chocolate de tablilla: El Salvador
‘Tablilla’ zijn ronde chocoladekoeken en erg populair in de Salvadoraanse Creoolse keuken. Aangelengd met water en wat kruiden wordt er chocolademelk van gemaakt. 

Fresco de cacao: romige chocolademelk uit Nicaragua
Het is een typisch Nicaraguaans drankje, fresco de cacao, een soort chocolademelk gemaakt van geroosterde cacaobonen, rijst, kaneel, vanille extract en wat suiker.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?