Boek -12°C Gelato verschenen

-12C gelato

Vandaag, 3 juni, verschijnt -12°C Gelato. Het nieuwe boek van SVH Meesterijsbereiders Bas van Haaren en Nils Hendrikse voor de hobbychef en professionele ijsbereider. Hierin laten ze zien dat er bij het maken van ijs ook pure wetenschap komt kijken. Ze combineren trendy recepten met diepgaande theorie.

Als ijsmaker of -liefhebber heb je momenteel de keuze tussen twee soorten boeken, vertelt auteur en ijsconsultant Bas van Haaren. “Of je kiest voor een boek met een wetenschappelijke en technische insteek, óf je gaat voor een praktijkboek met veel receptuur. Waarbij de theorie achter de recepten vaak achterwege blijft.”

-12°C Gelato

Receptenboeken zijn vaak gericht op de hobbykok en niet op de professionele ijsbereider. Daar brengen Hendrikse en Van Haaren verandering in. Diepgaande theorie, eenvoudig uitgelegd. De eerste hoofdstukken van -12°C Gelato bevatten diepgaande theorie, uitgelegd op eenvoudige wijze. Waaruit bestaat een Italiaans ijsje, welke ingrediënten bevat het en wat dóen deze grondstoffen precies.

Daarnaast leert de lezer een ijsrecept vanuit de basis te ontwikkelen, zonder het gebruik van halffabrikaten. Ook gaan Bas en Nils in op trends als fruitsorbets, vegan ijs en suikerreductie in ijs. Een verhelderende toelichting op gevorderde ijsberekeningen als vriescurve en vriespunt van de ijsmix maken van het boek de musthave voor de (toekomstige) ijsspecialist.

Bas van Haaren: “In ons boek schrijven we zowel de startende als de gevorderde professional aan. De hoofdstukken zijn stapsgewijs opgedeeld. Een beginner zal de laatste hoofdstukken in het begin wellicht nog links laten liggen, maar zal daar na wat oefening zeker ook nieuwsgierig naar worden.”

Recepten

Visuals -12°C Gelato_persbericht ijscentrum

Beeld: Boefkik

Nadat je verzadigd bent door je pasverworven (extra) ijskennis, is het natuurlijk leuk om te weten wat je allemaal met dit heerlijke ijs kunt doen, voegt Nils Hendrikse toe. “Daarom hebben we 20 prachtige ijscreaties ontwikkeld. Zoals ijstaarten, -pralines, -sticks en zelfs een bruidsijstaart.”

Van alle creaties zijn de ontwerpen met de verschillende elementen goed in beeld gepracht. En hebben de designers van Boefkik de creaties tot ware kunst verheven met hun uitzonderlijke, oogverblindende fotografiestijl. Ook gaf deze studio vorm aan het boek.

Engelstalig

Aanvankelijk zou het een Nederlandstalig boek worden. Nils: “Maar aangezien Bas en ik beiden veel in het buitenland werken, en we dit boek voor iedereen beschikbaar wilden maken, was de keuze voor Engelstalig snel gemaakt.” Het boek -12°C Gelato is verkrijgbaar via www.basvanhaaren.com en www.soetenso.nl.

Geen nieuws van Vakblad IJs meer missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Bas van Haaren

Bas van Haaren werkt wereldwijd als ijsconsultant en is docent aan de Carpigiani Gelato University in Bologna en aan het IJscentrum in Vlaardingen. Eind mei slaagde Bas voor zijn SVH Meesterproef. Daarmee is hij Nederlands 35e SVH Meesterijsbereider.

Nils Hendrikse

Nils Hendrikse is eigenaar van ijssalon en patisserie Soetenso in Leiden, SVH Meesterijsbereider (sinds 2021), ambassadeur van Cacao Barry en docent aan het IJscentrum in Vlaardingen.

Dossiers
Lees ook
Alles wat je wilt weten over bedrijfsoverdracht

Alles wat je wilt weten over bedrijfsoverdracht

Voor foodondernemers is bedrijfsoverdracht een actueel onderwerp. In de versbranches werken veel oudere ondernemers, die moeten nadenken over de toekomst van hun bedrijf. Een moeilijk onderwerp, want naast alle emoties rondom een bedrijfsoverdracht, weten veel ondernemers niet precies hoe dit proces eruitziet. Het boek ‘De 100 meestgestelde vragen...

Gelato Giuliano profiteert van vakantiesfeer

Gelato Giuliano profiteert van vakantiesfeer

Koud een half jaar na de start van ijssalon Gelato Giuliano in Antwerpen werd eigenaar Julien Limbach in 2021 uitgeroepen tot beste ijsbereider van België. Met ijs van eekhoorntjesbrood en andere klassieke en creatieve smaakcombinaties maakt deze ijssalon naam. “Door de hoge kwaliteit van ingrediënten zijn de mensen bereid 4 euro per bol te betalen.”

Kersverse meesters over hun boek -12°C Gelato

Kersverse meesters over hun boek -12°C Gelato

Een jaar lang mochten volgers op de socials van Nils Hendrikse en Bas van Haaren verlekkerd toekijken. De fotograaf ging los met droogijs, bevroren baarden en paarse bloemkool. Wat waren ze van plan? Het resultaat viel begin juni op de mat: het boek -12°C Gelato. Een basisboek voor de ijsmaker die op zoek is naar verdieping, verrassing en vernieuwing.

Op de hoogte blijven van al het nieuws in de ijswereld?

 

of