Biologische honing in NL toch mogelijk

26 maart 2015

Met ingang van 21 maart 2015 is het voor Nederlandse imkers mogelijk om zich door Skal te laten certificeren. Dat kon voorheen niet, waardoor 'biologische honing uit Nederland' niet verkrijgbaar was. Na een omschakelperiode van één jaar mogen zij hun honing als biologisch verkopen. Dat meldt Biojournaal.

De biologische wetgeving stelt strenge eisen aan de imkers. Er gelden onder andere gebiedseisen over het plaatsen van de bijenkast, maar ook over natuurlijk materiaalgebruik. De eisen zijn zo streng, dat Skal Biocontrole tot voor kort dacht dat het niet mogelijk was om er aan te voldoen in het drukbevolkte Nederland. Skal is in overleg met imkers en het ministerie van Economische Zaken echter toch tot een werkbare Nederlandse interpretatie van de Europese wetgeving gekomen.

Straal van 3 km

De bijenkasten van de imkers moeten zo worden geplaatst dat bronnen van nectar en stuifmeel binnen een straal van 3 kilometer van de bijenkast voor meer dan 50% bestaan uit biologische gewassen en/of spontane vegetatie en gewassen waarop slechts licht-milieubelastende technieken worden toegepast. Deze gebieden moeten door de imkers in kaart worden gebracht, zodat zij kunnen aantonen dat het gebied voldoet.

Biologisch imkeren gaat natuurlijk niet alleen over het gebied rondom de bijenkast. Ook natuurlijk materiaalgebruik, natuurlijk leefgedrag (het niet-knippen van de vleugels van de koningin) en biologische bijvoeding maken er onderdeel van uit. Klik hier voor het informatieblad Biologische Bijenhouderij.

Altijd op de hoogte blijven?