Bijzondere ijssmaken zomer 2018

Vakblad IJs_worstenbroodjes ijs

IJsbereiders experimenteren vaak smaken. Naast de standaardsmaken zoals vanille, aardbei en chocola willen ze hun klanten graag verleiden met iets bijzonders. Sommige ijsbereiders zijn wel heel creatief en maken bijzondere combinaties. Wat dacht u bijvoorbeeld van mayonaise-ijs, hamburgerijs. eierballenijs of worstenbroodjesijs?

Worstenbroodjesijs

IJsmaker Björn Cocu van Intelligentia ICE maakte het worstenbroodjesijs speciaal voor omroep Brabant. Hun Brabants Buske wilde ijs met de smaak van een typische Brabantse lekkernij. Dus combineerde Björn ijs met worstenbroodjes. Hij is tevreden met het resultaat. "Het is heel rijk aan smaken. Je proeft het half-om-halfgehakt goed en de specerijen. Het zoete van de melk en het hartige van het worstenbrood geeft een mooie balans. Het ijs is als een soort luxe mayonaise bij je worstenbroodje”, vertelt hij aan Omroep Brabant. Het zou in eerste instantie een Limited Edition zijn, maar de dagen erna moest de ijsmaker het nog een paar keer maken.

  • https://twitter.com/BirgitVerhoeven/status/1014482868251320322

Eierballenijs

Ook Rtv Noord wilde graag ijs van een echte Groningse lekkernij. IJsmaker Rick Borger uit Haren ging de uitdaging aan. Niet alleen maakte hij ijs van droge worst, ook ging hij aan de slag met fladerrak en eierballen. Fladderak is een Groningse sterkedrank. Voor het ijs heeft Borger de alcohol uitgekookt en daar een stroopje van gemaakt. Daarna voegde hij de smaken van de drank, zoals citroen en kaneel, aan het ijs toe.

Een Groningse eierbal  is een gekookt ei in ragout dat wordt gepaneerd en gefrituurd. Hiervoor maakte Borger eerst de eierballen. Hij deed de ballen in de mixer en voegde er 'van alles' aan toe zoals kerrie. Rtv Noord-verslaggever Stefan Bleeker is een fan. "Je proeft de kerrie en de ragout. Het is echt eierbalijs. Ontzettend bijzonder", zegt hij op Rtv Noord.

  • https://www.facebook.com/rtvnoord/videos/2016526935047034/

Hamburgerijs

Nadat Matthijs Bollen van de Leidse salon IJs van Matthijs een weddenschap verloor over het WK voetbal, kreeg hij de uitdaging om ijs te maken van een Big Mac. Dat lukte door wat sandwichspread en wat vlees aan ijs toe te voegen. Het trok veel aandacht op social media en veel mensen kwamen een lepeltje proeven. Maar McDonalds legde de verkoop stil, vanwege de merkrechten. "Ze vonden het wel leuk en grappig, maar het mocht niet", vertelt Matthijs aan Omroep West. De ijsmaker denkt al na over een volgende smaak. Hij wil ijs gaan maken van sushi.

Brrroodje Jantje-ijs

Vanwege de hoge temperaturen bedacht Tim Wijdemans, directeur Broodje Jantje, Brrroodje Jantje-ijs. Broodje Jantje is een populair uitgaansbroodje in Tilburg. Het bestaat uit speciaal gekruid gehakt met een krokant laagje, gebakken uien en een pittige tomatensaus op een broodje. Het ijsje heeft zowel de smaak als alle kenmerken van het broodje. Meester chocolatier Hein Geers (van Huize Geers aan de Piushaven) ontwikkelde het ijsje, wat de zegen heeft gekregen van de bedenker van het broodje Jan de Kort.  “De spannende smaak is overduidelijk die van Broodje Jantje", zegt hij tegen Tilburg.com.

  • https://www.youtube.com/watch?v=br3cQ1X6Vxo

Mayonaise-ijs

De Ambachtelijke ijssalon ICE in het Schotse Falkirk komt deze zomer met mayonaise-ijs. Het ijs is gemaakt met Hellmann's mayonaise. Volgens eigenaar Kyle Gentleman smaakt het ijs vol en romig met een nasmaak van ei en melk. Op hun social media vroeg de salon om reacties. Die lopen de reacties uiteen. Sommigen staan er voor open en vergelijken mayonaise met custard, anderen denken dat de mayonaise het ijs luchtig en romig maakt. Maar er zijn die al gruwen van de gedachte.

  • https://www.instagram.com/p/BlZFKMRB25M/?utm_source=ig_web_copy_link
Lees ook
IJscentrum op zoek naar nieuw onderdak

IJscentrum op zoek naar nieuw onderdak

Het IJscentrum in Wageningen onderzoekt de mogelijkheden om buiten Rijn IJssel Vakschool Wageningen te worden ondergebracht. Samen met een aantal voortrekkers uit de sector verkent de kennisinstelling momenteel de voorwaarden en kansen om als onafhankelijk IJscentrum te blijven opereren. Kennisinstelling Het IJscentrum is sinds haar oprichting in...

Chocola, likeur en ijs op Bakkersvak

Chocola, likeur en ijs op Bakkersvak

Bakkersvak ging 10 maart van start in de evenementenhal Gorinchem. Drie dagen boordevol inspiratie, de laatste trends en innovaties, demonstraties en presentaties. Vipam presenteert op Bakkersvak ijs, chocolade en patisserie. Arthur Tuytel, lid van het Nederlands patisserieteam, is aanwezig in de stand en laat de bezoekers zien hoe ze de mooiste patisserie...

Beko IJs officieel van start met geboortetaart van ijs

Beko IJs officieel van start met geboortetaart van ijs

Op vakbeurs Bakkersvak in Gorinchem is zondag het officiële startschot gegeven voor Beko IJs. In de conceptstand van Beko sneed Marquerithe Verheul, directeur van Beko Coöperatie, een geboortetaart van ijs met lichtblauwe muisjes aan. Meesterijsbereider Hans Kennis, nauw betrokken bij de ontwikkeling van het totaalconcept Beko IJs, verraste...