Beste salon op Europese Dag van het IJs

23 maart 2016

WAGENINGEN – Waar is de Beste IJssalon van Nederland te vinden? Die vraag wordt donderdag 24 maart beantwoord tijdens de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs. In heel Europa vieren ijsbereiders dan de start van het nieuwe ijsseizoen. De Nederlandse ambachtelijke ijsbranche kiest die dag ook de IJssalon van het Jaar 2016. Er zijn vijf genomineerden. Die zijn geselecteerd op basis van de landelijke vakwedstrijden eerder dit jaar en een bezoek van een mystery guest.

Genomineerden

De vijf genomineerde ijssalons zijn Alfons IJscreaties in Rijsbergen, IJssalon Paul Wilderink in Haaksbergen, IJssalon de Hoop in Blaricum, IJs- & Koffiesalon De Zoete Inval in Bodegraven en IJssalon Luciano in Wassenaar. Zij horen donderdag 24 maart rond 16.15 uur wie de titel IJssalon van het Jaar 2016 wint. Jacques Vos, voorzitter van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ), komt dan de beker uitreiken. Dat gebeurt in het bijzijn van familie, vrienden en allerlei prominenten uit de ambachtelijke ijsbranche.

Beoordeling

De IJssalon van het Jaar wordt verkozen op basis van een aantal aspecten. Zo moesten de deelnemende ijsbereiders in januari laten zien en proeven hoe goed ze malaga-ijs maken: de wedstrijdsmaak van 2016. Tijdens de IJsVak-Beurs, begin februari in Uden – de jaarlijkse vakbeurs voor ijsbereiders, gingen de deelnemers aan de slag met het samenstellen van de lekkerste ijscoupe. Voor beide wedstrijden zijn punten behaald en op basis daarvan zijn de genomineerden verkozen. Die hebben deze maand bezoek gehad van de vakjury en een mystery guest. De uitkomsten van die beoordelingen bepalen samen met de punten voor de vakwedstrijden wie IJssalon van het Jaar 2016 wordt en de titel overneemt van Huupkens IJs in Weert.

Mijlpaal

Jacques Vos weet als VAIJ-voorzitter en manager van het IJscentrum in Wageningen - dé plek in Nederland waar ijsbereiders hun opleiding volgen - als geen ander hoe belangrijk de titel IJssalon van het Jaar is voor een ambachtelijke ijsbereider. “De verkiezing is altijd een hoogtepunt voor de VAIJ-leden, een bekroning van het vakmanschap van de winnaar en een mijlpaal voor de totale ambachtelijke ijsbranche. De verkiezing zet namelijk niet alleen de winnende ijssalon, maar de hele sector op de kaart. Daar profiteert iedereen van: het levert extra toeloop en omzet op. Een mooi hart onder de riem voor al het harde werken van ambachtelijke ijsbereiders. Want ijsbereiden is een écht vak!” De winnaar van de titel IJssalon van het Jaar maakt tevens de wedstrijdsmaak van 2017 bekend.

Europese Dag van het IJs

De VAIJ kiest er bewust voor de uitreiking van de titel IJssalon van het Jaar samen te laten vallen met de jaarlijkse Europese start van het ijsseizoen, die altijd op 24 maart is. “IJsbereider word je niet zomaar. De consument onderschat veelal de kunst van het jongleren met smaken en recepturen om het ambachtelijke ijs zo vers en smeuïg mogelijk in de vitrine te krijgen. Want dat is het echte ambacht. Tegelijkertijd moeten ijsbereiders zich aan strenge hygiëneregels houden en alles weten over de grondstoffen die zij verwerken, om de consument precies te kunnen vertellen wat voor heerlijks zij eten. Al met al een grote verantwoordelijkheid voor een grote groep ijsfans. Dat vraagt heel wat van een ijsbereider. Consumenten mogen dat best beseffen als ze de komende maanden weer gaan genieten van een lekker, ambachtelijk schepijsje. Dat laten we zien tijdens de Europese Dag van het IJs.”

Genieten

Vos besluit: “Bij ambachtelijk ijs gaat het natuurlijk vooral om genieten. IJs is niet gezond of ongezond, het is een cadeautje gemaakt van de beste grondstoffen die Moeder Natuur te bieden heeft. Daar word je blij van!”

Altijd op de hoogte blijven?