Ben & Jerry’s ook in VS onder vuur

Ben & Jerry's

Na Israël krijgt Ben & Jerry’s nu ook kritiek van verschillende Amerikaanse staten. Dit schrijft dagblad Trouw.

In juli kondigde ijsmaker Ben & Jerry’s aan geen ijs meer te verkopen in Israëlische nederzettingen, omdat de verkoop van ijs in bezette Palestijnse gebieden niet lijn is met de waarden van de onderneming, aldus de ijsmaker. Het leidde niet alleen tot boze reacties van Israël, maar bezorgde ook moederbedrijf Unilever de nodige kopzorgen. En die kopzorgen lijken nog niet voorbij.

 

Amerikaanse staten

De Amerikaanse staat Arizona heeft nu bekendgemaakt dat het vanaf 21 september niet meer zal investeren in Unilever en bestaande aandelen in het moederbedrijf van Ben & Jerry’s te verkopen. Reden hiervoor is de ‘antisemitische houding’ van Ben & Jerry’s, zo liet de minister van financiën van Arizona weten.

Andere Amerikaanse staten overwegen dezelfde stap te nemen, zo schrijft Trouw. Het zou in potentie om 35 staten in totaal gaan.

Of Unilever stappen gaat ondernemen, is onduidelijk. Eerder liet het moederbedrijf weten dat de ijsmaker zijn eigen keuzes mag maken over maatschappelijke kwesties, een van de afspraken die onderdeel uitmaakten van de overname in 2000.

Dossiers
Lees ook
Unilever opent ijsjesfabriek in Turkije

Unilever opent ijsjesfabriek in Turkije

Unilever heeft in het Turkse Konya een nieuwe fabriek voor het maken van ijsjes geopend. De nieuwe fabriek gaat onder meer Cornetto-, Max- en Twister-ijsjes produceren en is de 35e ijsjesfabriek van Unilever wereldwijd. Turkije is een belangrijke groeimarkt voor Unilever, aldus Pier Luigi Sigismondi, Chief Supply Chain Officer van Unilever. Unilever...

Ben & Jerry’s boycot ijsverkoop in bezette Palestijnse gebieden

Ben & Jerry’s boycot ijsverkoop in bezette Palestijnse gebieden

IJsproducent Ben & Jerry’s (B&J) maakt in een statement bekend dat het tegen B&J’s normen en waarden ingaat om ijs te verkopen in bezette Palestijnse gebieden. Eind 2022 eindigt het bedrijf daarom de licentieovereenkomst met een lokale Israëlische partner die ijs maakt voor de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

Unilever Brazilië ontvangt miljardenclaim wegens belastingontwijking

Unilever Brazilië ontvangt miljardenclaim wegens belastingontwijking

Ruim €2 miljard; dat eist de Braziliaanse fiscus van Unilever, omdat het levensmiddelenconcern heeft geprobeerd belastingen te ontwijken.