Ben & Jerry’s ook in VS onder vuur

Ben & Jerry's

Na Israël krijgt Ben & Jerry’s nu ook kritiek van verschillende Amerikaanse staten. Dit schrijft dagblad Trouw.

In juli kondigde ijsmaker Ben & Jerry’s aan geen ijs meer te verkopen in Israëlische nederzettingen, omdat de verkoop van ijs in bezette Palestijnse gebieden niet lijn is met de waarden van de onderneming, aldus de ijsmaker. Het leidde niet alleen tot boze reacties van Israël, maar bezorgde ook moederbedrijf Unilever de nodige kopzorgen. En die kopzorgen lijken nog niet voorbij.

 

Amerikaanse staten

De Amerikaanse staat Arizona heeft nu bekendgemaakt dat het vanaf 21 september niet meer zal investeren in Unilever en bestaande aandelen in het moederbedrijf van Ben & Jerry’s te verkopen. Reden hiervoor is de ‘antisemitische houding’ van Ben & Jerry’s, zo liet de minister van financiën van Arizona weten.

Andere Amerikaanse staten overwegen dezelfde stap te nemen, zo schrijft Trouw. Het zou in potentie om 35 staten in totaal gaan.

Of Unilever stappen gaat ondernemen, is onduidelijk. Eerder liet het moederbedrijf weten dat de ijsmaker zijn eigen keuzes mag maken over maatschappelijke kwesties, een van de afspraken die onderdeel uitmaakten van de overname in 2000.

Dossiers
Lees ook
Rechter wijst verzoek voorlopige voorziening Ben & Jerry’s af

Rechter wijst verzoek voorlopige voorziening Ben & Jerry’s af

Het is Ben & Jerry’s niet gelukt de verkoop in Israël te blokkeren. Een rechter in New York heeft het verzoek tot een voorlopige voorziening afgewezen.

Ben & Jerry’s en Tony’s Chocolonely gaan samenwerken

Ben & Jerry’s en Tony’s Chocolonely gaan samenwerken

Ben & Jerry’s gaat samenwerken met Tony’s Chocolonely bij het inkopen van cacao. De ijsfabrikant wil dat de chocolade die in de producten verwerkt wordt volledig is geproduceerd zonder kinderarbeid en moderne slavernij.

Ben & Jerry's boycot geeft problemen bij Unilever

Ben & Jerry's boycot geeft problemen bij Unilever

Het ijsmerk Ben & Jerry's besloot in juni om te stoppen met de verkoop van ijs in de bezette Palestijnse gebieden. Dit zorgt voor problemen bij moederbedrijf Unilever. Verschillende Amerikaanse staten willen vanwege de boycot van Ben & Jerry's hun aandelen verkopen.