Bakery Arena: Nederlands team gaat met gezonde spanning naar Sigep

Giel Vermeulen Chocolade feuilletees

Foto: Herbert Wiggerman

Komend weekend vertegenwoordigen Giel Vermeulen en Suranga Kellaert Nederland namens het Boulangerieteam in de Bakery Arena, die van 21 tot en met 24 januari plaatsvindt op Sigep. Daar strijden boulangers uit negen verschillende landen om de Bread in the City-cup. Giel: “We kijken uit naar de wedstrijd met een gezonde dosis stress.”

Vijf maanden geleden begonnen Giel en Suranga aan de voorbereidingen voor Bread in the City. “We moeten 18 verschillende producten maken, waaronder getoerd gerezen, brioche, hartige en zoete taarten en ciabatta”, vertelt Giel. “Er zijn strenge eisen aan het aantal producten en de grootte daarvan, maar de rest mogen we helemaal zelf invullen.” Ze worden daarbij ondersteund door het Boulangerieteam en door hun coaches Niek van Waarde en Michel Schröder, die in 2020 zelf de wedstrijd wonnen. “Ze begeleiden ons, vertellen wat er goed gaat en geven tips over wat beter kan.”

Deelname aan de wedstrijd is een mooie en leerzame ervaring. “Het leuke is dat je technieken kan gebruiken waar je als bakker niet aan toe komt, omdat ze ingewikkeld zijn of veel tijd of geld kosten.” Als voorbeeld noemt hij het getoerd gerezen product dat ze tijdens de wedstrijd gaan maken. “We werken met meerdere kleuren deeg die je in de laatste stap bovenop legt. In de oven zet het deeg uit waardoor je mooie bladering krijgt. Voor de smaak maakt dat geen verschil, maar voor een wedstrijd is het een hele leuke toevoeging.”

De andere landen die deelnemen zijn Mexico, Peru, Portugal, China, Kroatië, Israël, Italië en Spanje. “Je komt tijdens een wedstrijd veel vakgenoten tegen die het enthousiasme voor het vak delen. Als je bijvoorbeeld samen gaat eten, leer je de andere teams kennen en wissel je recepten uit”, vertelt Giel. Maar verder houden Giel en Suranga zich niet bezig met de concurrentie en focussen ze liever op de wedstrijd zelf, waar ze ondanks de spanning naar uitkijken. “We gaan ons best doen, meer kunnen we niet. Het geeft een heel euforisch gevoel om alle producten binnen de tijd af te krijgen. En we weten dat we dat kunnen.”

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Gelato Festival start in België

Gelato Festival start in België

De eerste Europese stop van de Gelato Festival World Masters start in België. Op 7 februari organiseert Carpigiani Benelux in Zandhoven de eerste wedstrijd waarbij Belgische ijsbereiders zich kunnen kwalificeren voor de Europese finale.

Terugblik op Sigep 2023

Terugblik op Sigep 2023

Van 21 tot en met 25 januari 2023 stond Rimini Expo Centre in het teken van de bekende vakbeurs Sigep. Vijf dagen vol inspiratie, delen van kennis, netwerken en zaken doen. Organisator Italian Exhibition Group (IEG) blikt terug op een succesvolle editie. “Welkom terug Sigep!”

Trends en innovatie op Sigep 2023

Trends en innovatie op Sigep 2023

Momenteel vindt in Rimini de 44e editie van Sigep plaats. “Sigep is na twee moeilijke jaren voor de out-of-home markt terug”, aldus IEG-president Lorenzo Cagnoni tijdens de opening.