IJssalon

Artisanaal en puur ijs in de Gelato Factory

Gelato Factory
Foto: Koos Groenewold

In 2010 gooide Herman Tackaert het roer om, nadat zijn Amerikaanse werkgever de Nederlandse vestiging sloot. Hij stopte als jurist en startte zijn ijssalon Gelato Factory in Antwerpen. En met succes. Volgens Tackaert staat zijn ijs bekend als het beste ijs van Antwerpen en omgeving. En die kwaliteit trekt mensen. “Dit is een bestemmingsijssalon”, weet Tackaert. “Mensen zijn bereid om hiernaartoe te komen en zelfs in de rij aan te sluiten als het topdruk is in de zomer.”

Artisanaal ijs

Tackaert leerde de basisvaardigheden aan de Carpigiani Gelato University in Bologna. Daar moest hij kiezen tussen ambachtelijk of kant en klaar. “Die keuze was snel gemaakt. Hoe ze daar met ijs bezig zijn… Ik dacht: dit is het”, vertelt hij. Tackaert maakt artisanaal ijs. Hij gebruikt geen kunstmatige geur- en smaakstoffen en werkt bijna alleen met pure, natuurlijke ingrediënten. Zo maakt hij zijn eigen karamel en chocoladepasta en gebruikt veel warme infusies zoals vanille en saffraan. Die puurheid zie je terug in het hele assortiment: hij is gestopt met de verkoop van milkshakes, smoothies of softdrinks.

Vers fruit

In zijn vitrine heeft hij acht vaste smaken en twaalf wisselende. Zijn grote bestseller is Stracciatella gemaakt op basis van fior di latte. Zelf maakt Tackaert graag vruchtensorbets, waarbij hij het liefst met vers fruit werkt. “Met een basismix en toepassing van dezelfde recepten zijn kwaliteit, smaak en kleur gewaarborgd, maar als je werkt met fruit zie en proef je het verschil. Dat is per definitie artisanaal en dat maakt het voor mij zo leuk.”

Gelato Factory

Tackaert geniet van zijn leven als ijsmaker. Hij krijgt regelmatig het advies om verder te groeien en meer winkels te openen. Maar dat wil hij niet. “Nu run ik een ijssalon met smoel en authenticiteit. En dat koester ik.”

Meer weten over Herman Tackert en zijn Gelato Factory in Antwerpen? Lees het in Vakblad IJs!, editie 42-2018. Nog geen abonnee? Sluit hier een abonnement af!

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *