Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

Ijsvitrine Bakkersvak_foto Koos

Foto: Koos Groenewold

De coronamaatregelen voor de horeca worden vanaf 1 juni versoepeld. Daarom past Vereniging Ambachtelijk IJscentrum het bestaande protocol voor ijssalons aan naar de nieuwe voorwaarden. De basis die er al stond, is hiermee uitgebreid. “Dit protocol staat als een huis”, stelt voorzitter Teun Loonen namens de branchevereniging. Het protocol is vrij beschikbaar, voor zowel leden als niet-leden van de branchevereniging.

Met ingang van 1 juni worden de maatregelen voor de horeca versoepeld. IJssalons zijn een geheel eigen afdeling binnen de horeca. “Hier gaat het om relatief korte verblijfsduur, ten opzichte van een verblijf in bijvoorbeeld een restaurant of een café. Om deze en meer redenen hebben we een protocol opgesteld specifiek voor bereiders en verkopers van ambachtelijk ijs”, laat voorzitter Loonen weten.

Het protocol behandelt de opties afhalen, bezorgen en drive through. Deze mogelijkheden worden sinds de intelligente lockdown volop benut door veel ijsondernemers. “Daarbij vullen we de opties aan met de regelgeving voor zitgelegenheid binnen, terras en wat voor veel ijssalons geldt: enkele zitjes buiten.” Het protocol houdt zich strikt aan de basisvoorwaarden van het RIVM: afstand houden, drukte vermijden, handen wassen en thuisblijven wanneer je ziek bent. “Toch ook basisvoorwaarden waaraan iedere zichzelf respecterende ondernemer zich aan houdt - ze werken immers allemaal volgens de Hygiënecode voor ambachtelijke ijsbereiding.”

Afweging

Voor veel ijsondernemers zal blijken of het openstellen van terras en zitgelegenheid binnen haalbare kaart is. Ambachtelijk IJscentrum heeft een checklist opgenomen in het protocol. Aan de hand daarvan zal de ondernemer zelf de afweging moeten maken of het wel zo verstandig is om te starten met de ‘gastenprocedure’ zoals die nu plaats moet vinden. Loonen: “Een tafeltje in een ijssalon of op het terras beslaat doorgaans minder dan 1,5 vierkante meter. Voor veel zaken zal het heel lastig worden om die afstand te handhaven. Als de kosten zwaarder wegen dan de baten, is het misschien het overwegen waard om de opties bezorgen, afhalen en drive through verder uit te bouwen.”

Genietmoment

Enkele tips die Ambachtelijk IJscentrum in het protocol geeft, zijn: stel een coronacoördinator aan, laat gasten wachten tot ze naar een tafeltje begeleid worden en spreek elkaar aan op het naleven van de regels. Ook wordt geadviseerd om de controlevragen die gesteld moeten worden voordat een gast plaatsneemt, tijdens het (digitale/telefonische) reserveringsproces te laten plaatsvinden. “Zo kan de ondernemer tijdens het verblijf van de gast optimaal inzetten op het genietmoment.”

Extra handig zijn de twee bijlagen: een samenvatting van de maatregelen die per 1 juni gelden en een checklist voor medewerkers van de ijssalon. Loonen: “Plak deze twee A4-tjes in het zicht van de medewerkers en iedereen weet gelijk waar hij/zij aan toe is.”

Tijdelijk document

Loonen benadrukt dat dit om een tijdelijk document gaat. “Het protocol is per direct in te zetten en wordt aangepast wanneer het kabinet met herziene maatregelen komt. Dit communiceren we via onze kanalen, zoals de website en Facebook.” De branchevereniging stelt het document voor de gehele ambachtelijke ijssector beschikbaar.

Het protocol is te downloaden op de website van Vereniging Ambachtelijk IJscentrum.

Lees ook
IJs met cressen en eetbare bloemen - Testdag Koppert Cress bij IJscentrum

IJs met cressen en eetbare bloemen - Testdag Koppert Cress bij IJscentrum

Onlangs was een delegatie van kweker Koppert Cress een dag te gast in het IJscentrum. Samen met vakdocent Hidde de Brabander gingen de experts in het kweken van kleine, smakelijke plantjes aan de slag met de combinatie cressen in ambachtelijk ijs. De uitkomsten worden verwerkt in diverse cursussen van het IJscentrum.

CoolBest ligt nu ook in het ijsschap

CoolBest ligt nu ook in het ijsschap

Het merk CoolBest is bekend van de gekoelde fruitsappen en is nu ook in het ijsschap terug te vinden. Het assortiment wordt namelijk uitgebreid met CoolBest IJs. De twee smaken Strawberry Hill en Mango Dream zijn nu ook verkrijgbaar als ijsje.

Prestige Fruit deelt 600 kilo aardbeien uit aan foodprofessionals

Prestige Fruit deelt 600 kilo aardbeien uit aan foodprofessionals

De coronamaatregelen worden en versoepelt en de horeca mag - onder voorwaarden weliswaar - weer open. Om de horeca-ondernemers een hart onder de riem te steken deelde Prestige Fruit in totaal 600 kilo aardbeien uit onder foodprofessionals.