Ambachtelijk IJscentrum geeft duidelijke richtlijn voor ijssalons

10 april 2020 Vakblad IJs

Vanwege de coronamaatregelen is de horeca voorlopig gesloten, afhalen en bezorgen mag nog wel. Dit zorgt voor verwarring bij ijssalons. Wat mag wel en wat mag niet. Daarom komt Vereniging Ambachtelijk IJscentrum nu met een duidelijke richtlijn. 

Dit advies is samengesteld op basis van de richtlijnen van het RIVM, een aantal gemeentelijke overheden en Koninklijke Horeca Nederland. Het is in elk geval tot 28 april van kracht. De Vereniging vraagt alle ijssalons van Nederland om deze richtlijn te hanteren.

De richtlijn bestaat uit de volgende zes punten:

  1. Afhalen mag. Dit betekent: géén consumptie in of in de omgeving van de ijssalon. (Advies: communiceer de regels op de ramen en in de nabije omgeving).
  2. Werk consumptie ter plaatse niet in de hand. (Advies: haal banken en stoelen weg, Verkoop géén handijs. Geef hoorntjes en/of bakjes verpakt mee.)
  3. Houd 1,5 meter afstand. Dit geldt niet alleen voor klanten, maar ook voor personeel. (Advies: zet strepen op de grond, zet schermen neer, zorg voor een in- en uitgang, begeleid zo je klanten).
  4. Advies: Creëer een soort afhaalloket en/of richt een webshop in.
  5. Advies: Om een goed deur- en rijbeleid te hanteren, zorg voor een gastheer/-vrouw bij de ingang. Deze zorgt voor naleving de 1,5-meterregel en consumptie in de (nabije) omgeving.
  6. Advies: Twijfelt u over de maatregelen die u als ondernemer heeft genomen? Vraag uw gemeente en handhaving om uw werkwijze te komen beoordelen.

Met deze zes punten hoopt de branchevereniging één lijn te krijgen in de werkwijze van ijssalons en zo min mogelijk de ruimte te geven voor eigen interpretatie. "De vereniging doet een klemmend beroep op een ieder zijn verantwoordelijkheid. Met als doel: zo snel mogelijk dit coronavirus onder controle te krijgen, zodat de maatschappij weer kan functioneren. Het grote gevaar schuilt hem in het feit dat de regels door een ieder een klein beetje worden opgerekt. Zo bestaat het risico dat de landelijke overheid straks het besluit neemt om over te gaan op algehele sluiting. Met alle feestdagen en het mooie lenteweer moet niemand dit willen!", staat op de website te lezen.

Bron: Vereniging Ambachtelijk IJscentrum

 

Altijd op de hoogte blijven?