Nieuws

Aldi mag van Europa toch champagne-ijs verkopen

champagne ijs

Het Europese hof heeft bepaald dat consumptie-ijs “champagnesorbet” genoemd mag worden zolang het smaakt naar champagne. De ‘Champagner Sorbet’ van Aldi met 12 procent champagne mag gewoon zo heten. Het is geen inbreuk op de beschermde oorsprongsbenaming.

De champagne-zaak loopt al sinds 2012. Toen spanden Franse champagneboeren, verenigd in het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), de zaak spanden in Duitsland aan. De CIVC vond dat de Aldi met het ijs meevaart op het prestige van hun product. De DUitse rechter vroeg advies aan het Europese hof om dat het de Europese regelgeving raakt.

Champagne draagt namelijk het Europese predicaat Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Dit moet producten moet beschermen tegen namaak. Andere BOB-producten zijn bijvoorbeeld Griekse fetakaas, Italiaanse parmaham en Brabantse Wal-asperges.

De uitspraak is opvallend. Eerder vond een adviseur van het hof nog dat Aldi onterecht gebruik maakte van het luxe champagne-imago. De budgetsuper haalde het product toen uit de schappen. Maar nu volstaat volgens het Europese hof de smaak. “De hoeveelheid champagne in de sorbet is een belangrijk criterium, maar niet voldoende”, luidt de conclusie.

Het is nu aan de Duitse rechtbank om te beslissen of de ‘Champagner Sorbet’ naar champagne smaakt.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *