Aldi mag van Europa toch champagne-ijs verkopen

Champagne

Het Europese hof heeft bepaald dat consumptie-ijs "champagnesorbet" genoemd mag worden zolang het smaakt naar champagne. De 'Champagner Sorbet' van Aldi met 12 procent champagne mag gewoon zo heten. Het is geen inbreuk op de beschermde oorsprongsbenaming.

De champagne-zaak loopt al sinds 2012. Toen spanden Franse champagneboeren, verenigd in het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), de zaak spanden in Duitsland aan. De CIVC vond dat de Aldi met het ijs meevaart op het prestige van hun product. De DUitse rechter vroeg advies aan het Europese hof om dat het de Europese regelgeving raakt.

Champagne draagt namelijk het Europese predicaat Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Dit moet producten moet beschermen tegen namaak. Andere BOB-producten zijn bijvoorbeeld Griekse fetakaas, Italiaanse parmaham en Brabantse Wal-asperges.

De uitspraak is opvallend. Eerder vond een adviseur van het hof nog dat Aldi onterecht gebruik maakte van het luxe champagne-imago. De budgetsuper haalde het product toen uit de schappen. Maar nu volstaat volgens het Europese hof de smaak. "De hoeveelheid champagne in de sorbet is een belangrijk criterium, maar niet voldoende", luidt de conclusie.

Het is nu aan de Duitse rechtbank om te beslissen of de 'Champagner Sorbet' naar champagne smaakt.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
De eetbare ijslepels van Ecopoon

De eetbare ijslepels van Ecopoon

Ecopoon lanceert dit voorjaar een nieuwe eetbare lepel. De Glacette is speciaal ontwikkeld voor desserts en ijssalons. Onlangs haalde de Belgische producent van eetbare en ecologische lepels meer dan een half miljoen euro op voor verdere uitbreiding.

Zo werkt alcohol in je ijs

Zo werkt alcohol in je ijs

Steeds meer ijsbereiders zijn benieuwd naar de mogelijkheden om alcohol in het ijs te verwerken. Wat is het effect en hoe zorg je voor balans in je receptuur? Dat vergt ‘puzzelwerk’. Houd je hoofd daarom helder als je met alcohol in ijs aan de slag gaat.

Deelnemers Gouden IJscreatie bekend

Deelnemers Gouden IJscreatie bekend

Morgen, op 6 maart vindt tijdens IJs-Vak op het wedstrijdpodium de strijd om de Gouden Creatie plaats. Voorafgaand aan deze vakwedstrijd maakt het Ambachtelijk IJscentrum de dertien deelnemers bekend.