Avocado’s met bruine plekjes en rare vormen worden vaak weggegooid. Andrew Tilley en Anthea Rodoreda uit Australië hebben een goede plek gevonden voor deze avocado’s met ‘schoonheidsfoutjes’.

De twee voedingstechnologen startten in 2015 hun bedrijf met de hulp van hun school, die een programma aanboden om een innovatief business-idee te kunnen uitwerken in tien weken. In die tien weken werden de studenten geholpen om het idee commercieel sterk te maken. De naam van het bedrijf werd ‘Gelavo’.

Groei

Tilley en Rodoreda hadden het idee om van avocado’s met imperfecties, zuivelvrij ijs te maken. Het idee is nu werkelijkheid geworden, het ijs is te koop in de stad Perth. In Australië is er sprake van een snelle groei van de avocadosector, waardoor er meer van het fruit beschikbaar wordt om ijs van te maken.

Voorkomen verspilling

“We streven ernaar verspilling te voorkomen en tegelijk een goed bewerkt plantaardig product aan het zuivelvrije segment toe te kunnen voegen voor mensen die lijden aan allergieën of intoleranties.”, aldus Rodoreda. Het ijs bevat tussen de 22 en 25 procent avocado, water, suiker, canola olie en limoensap om de kleur mooi te houden. Hoeveel procent avocado er in zit ligt aan de smaak van het ijs.

Smaken

De smaak avocado vanille is beschikbaar, en heeft een milde nootachtige smaak. Ook zijn er andere smaken zoals chocolade en koffie, bij deze smaken proef je niks van de avocado terug. “Het verschil tussen dit ijs en andere zuivelvrije alternatieven is dat de avocado het veel romiger maakt.”, zegt Tilley.

Gelavo richt zich op speciale supermarkten, maar ook restaurants en café’s zijn geïnteresseerd in het ijs volgens de krant The West Australian. 

Altijd op de hoogte blijven?