Aanmelding Food100 2019 geopend

Food100

Woensdag 1 mei opende de aanmelding voor de Food100-lijst 2019, een netwerk voor voedselveranderaars van vandaag en morgen. Een onafhankelijke jury stelt uit alle aanmeldingen een lijst van 100 gamechangers samen en selecteert 50 gevestigde voedselveranderaars en 50 jonge talenten.

Food100 is een netwerk voor voedselverbeteraars. Een lijst van mensen die zich inzetten voor een beter en duurzamer voedselsysteem. De Food100-lijst bestaat uit 50 changemakers ‘onder de 30’, en 50 gamechangers ‘van boven de 30’. Op de lijst van 2018 stonden onder andere Vijf ZOutkamper Vissers, Berend Te Voortwis van Crowdbutching, Enver Loke van de Chocolatemakers en Jasper Kool van Happy Tosti.

De 30-plussers zijn gevestigde namen die naast een groot netwerk ook al aanzienlijke invloed hebben binnen de voedingsindustrie. De jonge talenten zijn vol belofte, maar genereren nog niet de impact die de ‘captains of industry’ – groot of klein – wel hebben. Op vrijdag 4 oktober maakt de jury de Food100-lijst officieel bekend tijdens een speciale Food100- bekendmaking bijeenkomst in Veghel.

Food100 is een gezamenlijk initiatief van Slow Food Youth Network, AgriFood Capital, Food Hub en Food Inspiration. De doelstelling van Food100 is om talent aan invloed te koppelen. Door foodgeneraties te verbinden, wordt volgens de organisatie het gevestigde leiderschap geïnspireerd en krijgt de jongste generatie foodondernemers kansen om met nieuwe initiatieven de toekomst van voedselproductie en -consumptie vorm te geven. 

“Vernieuwing focust zich vaak op de eigen kring. Boeren praten met boeren, chefs praten met chefs, maar nog te weinig met elkaar. Terwijl juist binnen de keten een wereld te winnen valt,” aldus Roel Schutten, Directeur AgriFood Capital.

Aanmelden of nomineren kan tot en met 15 juni op de website van Food100. Na twee beoordelingsrondes stelt een onafhankelijke deskundige jury uit alle aanmeldingen de Food100 samen. De jury kijkt hiervoor naar vier criteria: daadkracht, innovativiteit, 3P's - People, planet, profit en de capaciteit om te delen.

Deze jury bestaat uit de volgende experts:

  • Iris Bouwers, vice-President (CEJA) European Council of Young Farmers, portefeuillehouder internationaal NAJK en daarnaast ook Boer
  • Peter Klosse, smaakprofessor en oprichter van de Academie voor Gastronomie
  • Helen Kranstauber, mede-eigenaar Food Cabinet
  • Saraï Pannekoek, voedingsdeskundige, sportvoedingsdeskundige, auteur
  • Bart Roetert, mede-oprichter Instock
  • Martin Scholten, lid van de concernraad van Wageningen University & Research
  • Ruud Zanders, (mede)oprichter en eigenaar kippenboerderij Kipster
  • Nadia Zarouali, kookboek auteur, foodstylist en culinaire communicatie