Aandeel biologisch neemt in 2021 iets toe
Het aandeel biologisch groeide in 2021. Iets meer huishoudens (96,3 procent) kochten biologische producten. Dit zijn met name gezinnen met kinderen en pensioneerden met een hoog inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Bionext, de brancheorganisatie van de biologische sector.
Consumenten kopen biologische producten voornamelijk in de supermarkt. Deze zijn goed voor 76,4 procent van alle biologische omzet. Hiermee is het belang van de supermarkten voor de aankoop van biologische producten in 2021 weer iets toegenomen. Door corona kochten consumenten in 2020 iets vaker in speciaalzaken en boerderijwinkels.
Impact op natuur
De impact op de natuur is de belangrijkste reden om vaker biologische voedingsmiddelen te kopen. 56 procent van de consumenten die nu meer biologische voedingsmiddelen kopen, geven dit als reden. De prijs blijft een grote barrière om vaker biologisch te kopen. Uit aanvullend onderzoek van Ruigrok blijkt dat 69 procent vaker biologisch zou kopen als het goedkoper zou zijn.
Voor 57 procent van de consumenten is het niet helemaal duidelijk waar het prijsverschil tussen biologische en niet-biologische voedingsmiddelen vandaan komt. Biologische voedingsmiddelen zijn vaak duurder dan niet-biologische voedingsmiddelen, als gevolg van de biologische productiewijze die meer tijd en ruimte vraagt. Zo staan er bij een biologische boer minder dieren per vierkante meter en er is meer arbeidsintensief werk doordat er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
Europees biologisch keurmerk
Biologische producten zijn in het schap te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’). Toch vindt 40 procent van de consumenten dat biologische voedingsmiddelen in de supermarkt niet altijd goed te herkennen zijn. Komend jaar lanceert de biologische sector een nieuwe campagne specifiek gericht op de zichtbaarheid van biologische voedingsmiddelen in de supermarkt en het aankoopgedrag van consumenten.
Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.
|
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Groeiende omzet biologisch door meer aanbod en inflatie
2022 was een goed jaar voor biologisch. Uit nieuw onderzoek van GfK blijkt dat de omzet van biologische producten afgelopen jaar met 25 procent groeide. Dit is te danken aan een toenemend biologisch aanbod en de inflatie, aldus Bionext, de brancheorganisatie van de biologische sector.
Consumenten kopen meer biologische producten
Afgelopen jaar kozen consumenten vaker voor biologisch. Volgens een analyse van GfK gaven consumenten in 2022 36 procent meer uit aan biologische producten. GfK presenteerde het onderzoek afgelopen week tijdens de Biobeurs.
Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector
De Tweede Kamer neemt vier moties aan ter bevordering van biologische landbouw en voeding. Op 25 mei kreeg de motie van D66 en CDA voor een ‘supermarkten convenant’ steun vanuit de ruime meerderheid. De Kamer steunt ook voorstellen om biologische landbouw en bloembollenteelt aantrekkelijker te maken.