92 jaar vakmanschap bij Cremerie François

Cremerie Francois_IJS 1-2019

In het Belgische Sint-Niklaas is al sinds 1928 Cremerie François gevestigd. Deze salon staat bekend als een van de beste ijssalon van België.

De vierde generatie staat inmiddels aan het roer van deze salon. Christophe Penneman nam de salon enkele jaren geleden over van zijn ouders, die het bedrijf in 1987 kochten van Adrienne De Smet.

"Vandaag kun je hier naast take away ook proeven van een uitgebreide kaart met ijscoupes", vertelt Christophe. "Die coupes kregen intussen naam en faam tot ver buiten de stadsgrenzen. Want niet alleen het ijs maar alle garnituren worden hier in huis gemaakt. Van de sauzen, coulis tot de chocoladeafwerkingen, alles is hier nog ambachtelijk bereid."

De salon is gevestigd in een oud herenhuis met 180 zitplaatsen en een verwarmd terras. Het bedrijf is zowel zomers als 's winters geopend en beschikt over vijf foodtrucks voor feesten in de regio. Daarnaast is er een webshop en maakt Christophe gebruik van social media. 

Passie is volgens Christophe het belangrijkst voor een ijsbereider. “Elke dag werken wij met hart en ziel om onze crèmerie steeds beter te maken”, vertelt hij. "Wij zweren bij klassieke smaken en maken meestal maar zo’n acht smaken per dag maar dan wel stuk voor stuk superlekkere smaken. We proberen om innovatief te zijn door gebruik te maken van absolute topingrediënten en ons zo te onderscheiden in kwaliteit.”

De kwaliteit van de salon start bij de basis: melk. Christophe pasteuriseert de rauwe melk zelf op ambachtelijke wijze. "Ik kan het niet genoeg zeggen, die authentieke methodes vind ik superbelangrijk. Natuurlijk moet je meegaan met je tijd maar een geslaagd recept verander je nu eenmaal niet. Die kennis en die recepten zijn onze grootste troef. Wie hier komt, kan nog steeds hetzelfde ijs eten als pakweg vijf jaar geleden."

Meer weten over Christophe Penneman en zijn Cremerie François? Lees dan het complete artikel van Manon van Aerschot in Vakblad IJs!, editie 1-2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een proefnummer aan!

Foto: Manon van Aerschot

Lees ook
Nieuw online platform voor lokale winkeliers

Nieuw online platform voor lokale winkeliers

Er is een nieuw on-demand bezorgplatform, Boodschapjes.com. Consumenten komen via dit online platform in contact met lokale winkeliers zoals buurtsupers, bakkerijen, AGF, slagerijen en vishandelaren.

Het ijs van Cremerie Gerard

Het ijs van Cremerie Gerard

Maxim Quintelier ging drie jaar geleden in de leer bij Christophe Penneman van Cremerie François in Sint-Niklaas, één van België’s oudste en meest bekroonde ijssalons. Acht maanden later opende hij zijn eigen salon Cremerie Gerard in Gent.

Versbeleving bij IJssalon Pinoccio

Versbeleving bij IJssalon Pinoccio

Sanne Smit gooide in de zomer van 2016 het roer om. Ze stopte met haar baan als accountant en nam ijssalon Pinoccio over in Bergen. "Op dinsdag zat ik bij de bank, op donderdag kreeg ik akkoord. En toen ben ik het gewoon gaan doen! Sommige mensen in mijn omgeving verklaarden me voor gek", vertelt ze. De eerste maand was meteen haar vuurdoop. September...