Vakblad IJs | September 2022 | Nummer 59

IJS 3-2022

Het thema van dit nummer van Vakblad IJs is overwinteren. Vakblad IJs 59-2022 verschijnt 27 september. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen ook hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

Ja, ik neem een abonnement

In deze editie

  • Nieuws uit de branche
  • Chocolade verkopen in je ijssalon
  • Column Gijs van Dijk: schep lekker zelf
  • Meesters schrijven boek -12 C Gelato
  • IJspodium als blikvanger in IJssalon De Hoop
  • Di Fiorentina ook in de winter in trek
  • Gelato Giuliano profiteert van vakantiesfeer
  • Column VAIJ-voorzitter Teun Loonen
  • Grondstof belicht over ijsrecepturen 
  • IJscentrum: afwijken van gebaande paden
  • Gastcolumn Paul van Pelt
  • VOC-ondernemers over ijsmachines kopen 
  • Column Management
  • Column Pim Otten 
  • Vetulio Bondi van Gelato Campus
  • Column financieel
  • Recept: stroopwafel & koffie
  • Boeken 
In deze editie
Wel of geen testament?

Wel of geen testament?

Soms komt het voor dat ik met een aangifte erfbelasting bezig ben en tot de conclusie kom dat er belasting betaald moet worden, wat niet had gehoeven. Dat is frustrerend voor mezelf, omdat ik er op dat moment vaak niets meer aan kan doen, maar bovenal zuur voor de erfgenamen die, naast het gemis, onnodig belasting moeten betalen.

‘IJsmakers zijn net chefs’

‘IJsmakers zijn net chefs’

Florence staat bekend als de geboortestad van de gelato. Hier is daarom ook de Gelato Campus te vinden. Bij ijsbereider Vetulio Bondi leren cursisten uit de hele wereld de basis van het ijs maken. Naast klassiekers als pistache en hazelnoot laat hij ze ook graag zijn ‘gelato al lampredotto’ proeven. Dit ijs is gebaseerd op een hartig Florentijns gerecht.

De werking van de ijsmachine

De werking van de ijsmachine

Het thema van deze editie van IJs! is machines. Als ijsmaker is het interessant om met techneuten te communiceren over wat de machine doet en hoe je bepaalde recepturen afstelt op de machine en vice versa.

Nieuwe ijsmachine kopen? Zo pak je dat aan!

Nieuwe ijsmachine kopen? Zo pak je dat aan!

De uitdrukking ‘niet over één nacht ijs gaan’, is zelden zo passend als bij de aanschaf van een nieuwe ijsmachine. Zo’n flinke investering vraagt om een goede oriëntering. We vroegen drie ijsmakers die lid zijn van de VOC hoe ze dat doen. “Iedereen heeft zo zijn eigen merkvoorkeur, maar het gaat er om wat je...

Recepten: alcohol in ijs

Recepten: alcohol in ijs

Drie recepten uit de cursus ‘alcohol in ijs’, gegeven door kersverse SVH Meesterijsbereider Bas van Haaren.

Afwijken van de gebaande paden

Afwijken van de gebaande paden

Het najaar en de winter komen er weer aan. Welke invulling ga je hier als ambachtelijk ijsbereider aan geven? Bij het IJscentrum wijken we met ons cursusaanbod steeds meer af van de gebaande paden. We kijken verder dan de bevroren ijsproducten in de vitrine.

Vakkennis zorgt voor balans

Vakkennis zorgt voor balans

‘Naar een geheim recept van mijn opa’. Marketingtechnisch maak je hiermee een punt, maar voor een goed onderlegde ijsbereider bestaat een geheim recept niet meer. Op basis van je kennis weet je als een vakman hoe een recept in elkaar steekt en op welke punten je de kwaliteit kunt bijsturen, zodat je gast ultiem geniet.

Gelato Giuliano profiteert van vakantiesfeer

Gelato Giuliano profiteert van vakantiesfeer

Koud een half jaar na de start van ijssalon Gelato Giuliano in Antwerpen werd eigenaar Julien Limbach in 2021 uitgeroepen tot beste ijsbereider van België. Met ijs van eekhoorntjesbrood en andere klassieke en creatieve smaakcombinaties maakt deze ijssalon naam. “Door de hoge kwaliteit van ingrediënten zijn de mensen bereid 4 euro per bol te betalen.”

Bij IJssalon Di Fiorentina in Heiloo is het ook in december druk

Bij IJssalon Di Fiorentina in Heiloo is het ook in december druk

Veel ijssalons sluiten volgens traditie de deuren in de wintermaanden. Nergens voor nodig, want ook in de winter kun je als ijssalon succes boeken. Laan Heiloo inspireert ondernemers om ook bij koude temperaturen publiek naar de ijssalon trekken.

Kersverse meesters over hun boek -12°C Gelato

Kersverse meesters over hun boek -12°C Gelato

Een jaar lang mochten volgers op de socials van Nils Hendrikse en Bas van Haaren verlekkerd toekijken. De fotograaf ging los met droogijs, bevroren baarden en paarse bloemkool. Wat waren ze van plan? Het resultaat viel begin juni op de mat: het boek -12°C Gelato. Een basisboek voor de ijsmaker die op zoek is naar verdieping, verrassing en vernieuwing.