Vakblad IJs! - editie 53
Het thema van dit nummer van Vakblad IJs is trends.
In deze editie
- Trends 2021
- Meubelmaker runt ijssalon in Dieren
- Grondstof belicht: convenience
- Multi-inzetbare machines voor Roos
- De ideale opbouw van een compositie
- Leesbare diepgang in Glacerie
- In memoriam Thijs Coolegem
- Sigep: the expanded edition
Rubrieken
- Nieuws in beeld
- Uit de branche
- Column Leon Kees
- Column Teun Loonen/VAIJ
- Recept: Yoghurt stracciatella-ijs
- Boeken
In deze editie
Trends 2021: van digital food tot injera
Dat de pandemie ook in 2021 haar sporen zal nalaten op het gebied van food, zal geen verrassing zijn. Foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan en retaildeskundige Paul Moers over de blijvende effecten en de te verwachten ontwikkelingen voor volgend jaar. De hoofdmoot van de foodtrends wordt vooral lokaal, eenvoudig maar vooral troostrijk voedsel.
Meesterijsbereider Thijs Coolegem overleden
Op 12 december overleed Thijs Coolegem. Echtgenoot, vader, grootvader en SVH Meesterijsbereider. Hij werd 73 jaar.
Gérard Verwoert maakt niet alleen ijs, maar ook meubels
Even een ijsje halen was hét uitje van deze zomer, waarin veel mensen vanwege COVID-19 noodgedwongen thuisbleven. Ook knapten zij massaal hun huizen op of besteedden hun vakantiegeld aan een nieuw interieur. Al met al was 2020 daardoor geen slecht jaar voor ijsbereider en meubelmaker Gérard Verwoert uit het Gelderse Dieren.
Laan Heiloo ondersteunt ijsbereiders in hun ondernemerschap
Laan Heiloo heeft zich afgelopen jaar op een vernieuwende manier in de markt gepositioneerd. “Wij willen een partner in business zijn voor iedere ijsbereider.” Via flyers en het gebruik van online media zoekt de leverancier volop communicatie met de klant en niet alleen voor de verkoop van eigen producten. “We doen er alles aan om de ijsbereider meer...
Convenienceproducten, wat zit er allemaal in?
Hoe ambachtelijk zijn ijsbereiders tegenwoordig? Er zijn ijsbereiders die het traditionele ambacht tot in de puntjes beheersen en hun ijs volledig vanuit basisgrondstoffen bereiden en er zijn ijsbereiders die het ambacht op een meer eigentijdse manier invullen en op basis van economische keuzes hun ijs produceren. Welke keuze je daarin maakt, is natuurlijk...
Elco Oudshoorn kiest voor multifunctionele machines
Banketbakkerij Roos in Bergen (NH) heeft een kleine productieruimte, waar een maximale omzet wordt gedraaid. Eigenaar Elco Oudshoorn piekert er echter niet over om de productie te verplaatsen naar een industrieterrein of groter pand. “Ik wil het zó, middenin het gemoedelijke centrum van Bergen en vooral doen wat ik leuk vind.”
De ideale opbouw van een compositie
Als ambachtelijk ijsbereider heb je de vakkennis om in combinatie met je creativiteit composities te ontwikkelen. Om tot een geslaagd eindresultaat te komen, moet je weten wat in theorie de ideale opbouw van een compositie is. Want als je beseft waar smaakbeleving om draait, kun je altijd controleren of je op de goede weg zit.
Hartig ijs met alle basissmaken
In aansluiting op het artikel van Hidde de Brabander over de zintuigelijke beleving van een ijscompositie op basis van geur en smaak deelt Björn Olaf Royd Cocu van Intelligentia Taste Rooms in Eindhoven zijn bijpassende recept van roomijs van pinda’s, pinda-krokant met kokos en limoen, karamel van vissaus en meringue.
Leesbare diepgang in Glacerie
Het kon niet uitblijven; deel drie van de serie boeken van Hidde de Brabander heet Glacerie. Hij had altijd al interesse in ijs, maar sinds zijn aanstelling bij het IJscentrum heeft zijn kennis een vlucht genomen. “Hoe meer kennis, hoe meer respect en waardering voor kwaliteit.”
Beko IJs heeft alles in huis voor startende én ervaren ijsbereiders
Voor het bereiden van de lekkerste smaken ijs waar je ook nog iets aan verdient, heb je de beste grondstoffen, de mooiste verpakkingen en de juiste gereedschappen en machines nodig. Beko IJs heeft voor zowel startende ijsbereiders als ervaren specialisten alles wat je nodig hebt onder één dak verzameld. Zo kun jij doen waar jij het beste in bent: het...