Vakblad IJs! - editie 48

IJs 48-2019

In deze editie

  • Verfrissend ijsseminar bij Laan Heiloo
  • ‘Dit is een te mooi vak om te verstoppen’
  • Het hotel-gevoel van Chocolaterie Pierre
  • Grondstof belicht: Kersvers!
  • Sigep 2020: De ‘zoetste’ beurs ter wereld
  • Genoeg smaken om uit de putten
  • Hefe van Haag houdt open huis
  • Chocolade met minder suiker
  • Hygiënecode 2020
  • IJssalon belicht: Barijs in Lichtaart

Rubrieken

  • Nieuws in beeld
  • VAIJ Nieuws van de Vereniging
  • Column Financieel
  • Recept: Amandel ananasijs met caramel
  • Uit de branche
In deze editie
Cargill investeert vier miljoen om bewuste snoeper te lokken

Cargill investeert vier miljoen om bewuste snoeper te lokken

Cargill investeert vier miljoen euro in haar Belgische fabriek in Moeskroen om chocolade met dertig procent minder suiker te kunnen produceren. Hiermee wil het Amerikaanse familiebedrijf de groeiende nichemarkt van zoetwaren met verlaagde suikergehaltes bedienen.

Chocolaterie Pierre wil het gevoel van een goed hotel uitstralen

Chocolaterie Pierre wil het gevoel van een goed hotel uitstralen

Zodra je de deur binnenstapt, wil je ergens gaan zitten met een krantje, een lekker bakkie en een bonbon. En dat was precies de bedoeling van de nieuwe inrichting van Chocolaterie Pierre in de Hoofdstraat in Hillegom. “We hebben goed gekeken naar het gevoel dat de betere hotels hun gasten geven”, vertellen Gert en Karin van Soest.

‘Dit is een veels te mooi vak om te verstoppen’

‘Dit is een veels te mooi vak om te verstoppen’

We kennen Hans Spitsbaard (24) als de winnaar van het vijfde seizoen van het televisieprogramma Heel Holland Bakt. Na stages bij Robèrt van Beckhoven en bij Patisserie de Rouw in Vught, gaat hij nu voor zichzelf beginnen. “Ik ben nu de eerste testproducten aan het maken en gesprekken aan het voeren met klanten.”

Kersen-sorbetijs is de wedstrijdsmaak van 2020

Kersen-sorbetijs is de wedstrijdsmaak van 2020

Kersvers, dit woord kennen we allemaal, maar waar komt het vandaan? In tegenstelling tot andere fruitsoorten zijn kersen maar een beperkte tijd van het jaar vers te verkrijgen. De oogst vindt voornamelijk plaats in de maanden juni en juli. Daar komt bij dat de kersen na de pluk maar enkele dagen houdbaar zijn. Ze moeten dus vers gegeten worden, vandaar...

De Zoete Inval: Genoeg smaken om uit de putten

De Zoete Inval: Genoeg smaken om uit de putten

De Zoete Inval is de naam van de ijssalon van Jurgen de Vries. Het is een van de drie horecazaken van de chef in Bodegraven, die hij runt samen met zijn vrouw Mariska. Naast de salon zit restaurant De Munt en in de oude stationsrestauratie is het Kookstation te vinden: de plek voor kookworkshops. De Vries ziet zichzelf vooral als kok en niet als ijsbereider....

Hefe van Haag houdt succesvolle dertigste Rhein-Back Schau Open huis  in nieuw onderkomen

Hefe van Haag houdt succesvolle dertigste Rhein-Back Schau Open huis in nieuw onderkomen

Naast productinnovaties en trends in de brood- en banketbakkerij, stonden er tijdens de dertigste Rhein-Back Schau toekomstige productie- en verkoopconcepten centraal. Hierbij zijn volgens organisator Hefe van Haag vooral hygiëne, koffieconcepten en filiaalvorming belangrijk, evenals CO2-neutrale verpakkingen en online verkoop.

Barijs in Lichtaart: De bakker die ijsbereider werd.

Barijs in Lichtaart: De bakker die ijsbereider werd.

Rob Proost van Barijs won in november 2018 het Belgisch kampioenschap ijsbereiden (Carpigiani Gelato Festival Challenge) op Horeca Expo in Gent. Hij verbaasde er de jury en collega-ijsbereiders met zijn frisse, originele creatie: framboos-lychee-rozenwater sorbet. Hij mag zichzelf nog een jaar lang de beste ijsbereider van België noemen én de Belgische...

IJsVak-Wedstrijden prominent aanwezig op Bakkersvak

IJsVak-Wedstrijden prominent aanwezig op Bakkersvak

Op 1, 2 en 3 maart 2020 staat de Evenementenhal Gorinchem in het teken van Bakkersvak. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de invulling van de IJsVak-wedstrijden, als prominent onderdeel van deze vakbeurs voor bakkers én ijsbereiders. De organisatie geeft alvast een dagindeling.

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum

Met ingang van november is Teun Loonen onze nieuwe voorzitter. De onlangs gepensioneerde Loonen blijft graag verbonden met de ambachtelijke ijssector. In zijn eigen woorden: “Ik doe graag iets terug voor de branche waarin ik vele jaren actief ben geweest. Daarnaast zie ik de noodzaak om datgene wat we in de afgelopen tijd hebben opgebouwd, te behouden...

Hygiënecode 2020:  Musthave voor de ijsbereider

Hygiënecode 2020: Musthave voor de ijsbereider

Nog één laatste goedkeuring en dan is het officieel: de Hygiënecode voor de Ambachtelijke IJsbereiding is gereed. De huidige HACCP-handleiding stamt uit 2011. Inspectiebedrijf en ontwikkelaar van de hygiënecode Houwers Groep gaf tijdens kennisevent Ice This Day een sneak preview.